Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi yerleşkesinden geçerek, başta Tanoğlu köyü olmak üzere bir çok yerleşim yerine açılan yolun güvenlik nedeniyle kapatılması kararlaştırıldı.

Diyarbakır’da yaklaşık yarım asırdır kırsal mahallelerdeki vatandaşların Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne ve kent merkezine gitmek için kullandığı yol kapatılıyor. Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde bulunan Tanoğlu köyünün topraklarının bir kısmı 1965-70 yılları arasında istimlak edildi. İstimlak sürecinde köy sakinleri, eski köyün yaklaşık 1 kilometre yukarısındaki Güzelköy-Karaçalı yolunun üst tarafına taşındı. Ancak köy mezarlığı ve bazı tapulu araziler üniversite arazisi içerisinde içerisinde kaldı.

A A 20241002 35800108 35800107 D U R E K T O R U P R O F D R K A M U R A N E R O N A T B A S I N M E N S U P L A R I I L E B I R A R A Y A G E L D I

“KAMPÜS ALANINDA GÜVENLİK SORUNU VAR”

Silvan ve Çınar ilçeleri ile çevredeki köylerden gelenlerin de üniversite hastanesine gitmek için kullandığı yolun kapatılması için çalışma başlatıldı. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, üniversite kampüs alanında bir güvenlik sorunu olduğunu söyledi. Üniversitenin köyle olan yolunu güvenlik nedeniyle kapatacaklarını anlatan Rektör Eronat, “Üniversitemizin güvenliğinin sağlanması hususunda valilikte yapılan toplantıya katıldım ve üniversitenin içerisinden geçen yolu iptal edeceğiz. Ve dışardaki köylülerin… Onları da mağdur etmeyecek şekilde projemizi vali beye sunduk, isteğimizi ilettik. Bu gerçekleşecek. Üniversite kampüsünde bir güvenlik sorunu var.  Özellikle kız yurdunun bulunduğu yerde ışıklandırma, öğrencilerimizi taciz, çirkin yaklaşımlardan uzak tutacak, koruyacak her türlü girişimleri yapıyoruz”dedi.

Whatsapp Image 2024 10 01 At 10.55.12

Konu geçen hafta valilikte yapılan ve Vali Murat Zorluoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıda, üniversite kampüsü ve öğrenci yurtlarında huzur, güvenlik ve asayişin sağlanması için alınacak tedbirler masaya yatırılmıştı.

"KÖYLÜLER MAĞDUR EDİLMEYECEK"

Çevredeki bir çok kırsal mahalle ve köy, bu yolu kullanıyor. Vatandaşlar, bu yolu sıklıkla kullandıklarını, böyle bir kararın alınması durumunda ciddi sorunlar yaşayacaklarını belirttiler.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi, yıllar önce Ziraat Fakültesi'ne ait proje kapsamındaki ekili alanlara zarar verdiği gerekçesiyle Tanoğlu köyü ile arasına 1 kilometre uzunluğunda ve 2 ile 4 metre yüksekliğinde değişin duvarlar örmüştü.

Dicle Üniversitesi Duvar

Diyarbakır'da dükkan açıp edebiyatın nabzını tuttu Diyarbakır'da dükkan açıp edebiyatın nabzını tuttu

Tanoğlu köyü ile üniversite arasındaki yol, 16 Ocak 2017 yılında üniversite yerleşkesi içerisinde polis aracına yönelik düzenlenen bombalı saldırının ardından güvenlik gerekçesiyle uzun süre araç trafiğine kapatılmıştı.

Editör: HABER MERKEZİ