Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'da hızla yayılan ve ciddi sonuçlar doğuran Mpox salgını nedeniyle acil toplandı.

Dünya covid-19 gibi yeni bir küresel salgının eşiğinde mi? Dünya Sağlık Örgütü, Afrika kıtasında yayılmaya başlayan Mpox salgını nedeniyle en yüksek küresel uyarı seviyesini tetikleyip tetiklemeyeceğini değerlendirmek üzere acil toplantı düzenledi.

10 GÜNDE 6 ÜLKEYE YAYILDI

Bu kritik adım, hastalığın şiddetli türünün yalnızca 10 gün içinde altı yeni ülkeye yayılması ve toplamda 16 ülkeyi etkisi altına alması sonrasında geldi.

Afrika'da 2024'ün başından bu yana, 15.132 Mpox vakası doğrulandı. 

Burundi, Kamerun, Kongo, Gana, Nijerya, Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Güney Afrika gibi ülkeler salgının pençesinde bulunuyor.

Salgınla mücadelede kaynak yetersizliği ve aşı eksikliği gibi zorluklarla boğuşan Afrika Hastalık Kontrol Merkezleri ise, durumu kıtasal bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etti.

MPOX'UN YAYILMA HIZI

Vi̇rus Haberi̇,Çi̇

Mpox virüsünün iki farklı türü bulunduğunu belirten yetkililer, bunların Klad I ve Klad II olduğunu söyledi.

Klad II türün, yaklaşık yüzde 0,1'lik düşük bir ölüm oranına sahip olduğunu, Klad I türünün ise daha ölümcül bir seyir izlediğini ifade eden yetkililer, ''Afrika'da şimdiye kadar 16 ülkede binlerce Klad I vakası görüldü ve ölüm oranı yüzde 3 ila yüzde 4 arasında değişiyor. Bu oran, COVID-19’un yüzde 1,2’lik ölüm oranının yaklaşık üç katı'' dedi.

VİRÜSTEKİ GENETİK DEĞİŞİM

yetkililer, virüsün genetik olarak değişime uğrayarak daha fazla insana bulaştığını ve daha tehlikeli hale gelme potansiyeline sahip olduğunu bildirdi.

Kadınlar ve çocukların, virüsün yayılmasında en savunmasız gruplar arasında yer aldığını kaydeden yetkililer, hastalığın uzun kuluçka dönemi ve belirsiz belirtileri de, virüsün fark edilmeden yayılmasına yol açtığını belirtti.

DSÖ'DEN ÇAĞRI

DSÖ, Mpox’un küresel bir pandemiye dönüşmeden önce kontrol altına alınması için acil önlemler çağrısında bulundu.

Aşı eksikliğinin, bu mücadelenin en büyük sorunlarından biri olduğu kaydedilirken, şu anda Afrika'da en az 10 milyon doz aşıya ihtiyaç varken, sadece 200.000 doz aşının olduğu bildirildi.

DSÖ, hızlı testlerin yaygınlaştırılmasını ve toplumlara doğru bilgi akışının sağlanmasının öncelikli adımlar olarak belirlendiğini ve Mpox'un sadece cinsel yolla bulaşmadığını vurgulayarak, kadınlar ve çocukların da risk altında olduğuna dikkati çekti.

''ÇİÇEK HASTALIĞINA BENZİYOR''

Mpox'un çiçek hastalığına benzer bir yapıya sahip olduğunu belirten DSÖ, Mpox’a karşı mevcut çiçek aşılarının kullanılması gerektiğini bildirdi.

Afrika’da hızla yayılan Mpox’un dünya genelinde daha geniş bir halk sağlığı krizine dönüşmeden önce, acil müdahale gerektiğini kaydeden DSÖ ve diğer uluslararası sağlık otoriteleri, bu krizin küresel bir boyut kazanmadan önce durdurulması gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: Livesience

Editör: NAZMİ KAHRAMAN