Gökbilimciler, dönüşünü 17 saatte tamamlayan dünya büyüklüğünde bir gezegen daha keşfetti.

Dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer alan 4 akademisyen Dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer alan 4 akademisyen

Yakın bir yıldızın etrafında dönen ve Dünya'dan yaklaşık 55 ışık yılı uzaklıkta bulunan yeni gezegene ''SPECULOOS-3 b'' adı verildi.

Kayalık gezegen, ev sahibi yıldızının etrafında her 17 saatte bir dönüyor ve günleri ve geceleri sonsuz sürüyor. Ancak bu gezegenin keşfi, sunduğu jeolojik inceleme fırsatları nedeniyle bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.

KAVURUCU BİR DÜNYA

Gökbilimciler, ''SPECULOOS-3 b''nin yoğun radyasyona maruz kalan bir gezegen olduğunu belirterek, kırmızı cüce yıldızından gelen sık radyasyonun, gezegeni Venüs benzeri sıcaklıklara kadar ısıttığınır ve atmosferinin uzun zaman önce kaybolmasına neden olduğunu söyledi. Gökbilimciler bu durumun da gerzegende hayatın var olmasının imkansız olduğunu ifade etti.

Gezegenin çıplak kayalık yüzeyini inceleyen gökbilimciler, güneş sistemi dışındaki gezegenlerin jeolojisi hakkında yeni bilgiler elde etmeyi umuyor.

GÖZLEM VE İNCELEME

Liège Üniversitesi'nden Michaël Gillon, gezegenin bilindiği şekliyle yaşamı desteklemediğini, ancak jeolojik olarak çok ilginç olduğunu kaydetti.

''İlk kez güneş sistemimizin dışında bir gezegenin jeolojisini inceleyebileceğiz'' diyen Gillon, James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ile yapılacak gözlemlerin, gezegenin yanardağlarının patlayıp patlamadığını ve jeolojik olarak aktif olup olmadığının ortaya çıkarılacağını ifade etti.

UZUN ÖMÜRLÜ YILDIZLAR

''SPECULOOS-3 b''nin ev sahibi yıldızı, Güneş'e kıyasla çok daha uzun süre yaşayacak olan bir kırmızı cüce. Bu tür yıldızlar, yakıtlarını yavaşça yakar ve yaklaşık 100 milyar yıl boyunca varlıklarını sürdürürler'' diyen Birmingham Üniversitesi'nden Amaury Triaud, bu yıldızların  evrende parlayan son yıldızlar olacağını belirtti.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR