Bilim insanlarının, dünyanın ilk hayvanının ne olduğu konusunda tartışmalar sürüyor.

Livesience'de yer alan araştırmaya göre, fosil kanıtları ve genetik analizler, bu sorunun cevabını bulmak için iki aday üzerinde duruyor: Süngerler ve taraklı denizanaları.

''TÜRLER HIZLA EVRİMLEŞTİ''

Yaklaşık 541 milyon yıl önce başlayan Kambriyen döneminin, dünya tarihinde büyük bir dönüm noktası olduğunu kaydeden bilim insanları, bu dönemde, yeni türlerin hızla ortaya çıktığını ve Kambriyen patlaması yaşanarak bugün bilinen birçok hayvan türünün bu dönemde evrimleştiğini söyledi.

Bilim insanları bilinen b u türlerin öncesinde, yaklaşık 635 milyon yıl öncesine uzanan Ediacaran dönemi hayvanlarının izleri bulunduğunu ifade ederek, ''Bu dönemin yumuşak gövdeli canlıları, süngerler ve solucan benzeri yaratıklarla doluydu. Ancak fosil kalıntıları yetersiz ve bu canlıların neye benzediğini anlamak oldukça zor'' dedi.

Tren raydan çıktı: 25 yaralı Tren raydan çıktı: 25 yaralı

DÜNYANIN İLK HAYVANI

Bilim insanlarının, dünyanın ilk hayvanının hangisi olduğu tartışmaları iki ana kanıt hattına dayanıyor: Fosil kayıtları ve moleküler saat yöntemi. 

Bir araştırmacının 2021 yılında 890 milyon yıllık bir sünger fosilini dünyanın en eski hayvanı olduğunu öne sürdüğünü anlatan araştırmacılar, 2023'te yapılan bir çalışma da modern taraklı denizanalarının ilk hayvanlar olabileceğinin ileri sürüldüğün ğ bildirdi.

Her iki teorinin de tam olarak kanıtlanmadığını anlatan bilim insanları,   ilk hayvanın, mikroskobik bir sünger benzeri canlı olduğu fikrinin, bugün için en mantıklı görünen seçenek olarak öne çıktığını belirtti.

Editör: EYYUP KAÇAR