Sağlık uzmanları yan ağrılar yaygın olmasına rağmen, bunların kesin olarak neyin sebep olduğunu araştırdı.

Birçoğumuz egzersiz yaparken göğüs kafesimizin altına vuran keskin bir ağrıyla karşılaşmışızdır. 

Tıbbi literatürde ''egzersizle ilişkili geçici karın ağrısı'' (ETAP) olarak bilinen bu durum, ciddi olmasa da oldukça rahatsız edici olabilir. 

Peki, bu yan ağrılara ne sebep oluyor?

Avustralya Federasyon Üniversitesi'nden egzersiz ve spor bilimleri uzmanı Andrew Lavender, koşu gibi aktiviteler sırasında vücudun maruz kaldığı sürekli sarsıntının, karın organlarını diyaframa sabitleyen bağlara baskı yapabileceğini belirtti.

Genelgeye uymayan 20 sağlık kabini kapatıldı Genelgeye uymayan 20 sağlık kabini kapatıldı

Yüzme, kürek çekme veya bisiklete binme sırasında bu ağrıların neden oluştuğunu açıklamakta yetersiz kalındığını kaydeden Lvender, düşük kondisyon seviyesinin yan ağrı riskini artırabileceğini savunurken, bazı sağlık uzmanları ise ağrının bağırsaklardan veya omurilikten kaynaklanabileceğini öne sürüyor.

Lavender, şöyle dedi:

''Egzersizden önce küçük bir öğün yiyin ve öğününüz ile egzersize başlamanız arasında yeterince zaman verin. Lif veya yağ oranı yüksek yiyeceklerin sindirimi daha uzun sürdüğü için, bu tür yiyecekleri tüketiyorsanız, egzersiz yapmadan önce en az 60 ila 90 dakika beklemek en iyisidir.

Yan ağrılar genellikle karnın bir tarafında egzersizle ortaya çıkar ve dinlenince kaybolur.

Ancak, göğsünüzde veya karnınızda kalıcı bir ağrı hissediyorsanız, daha ciddi bir durum olabileceğinden bir doktora görünmeniz önemlidir.''

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR