Anadolu Speoloji Grubu Derneği'nin (ASPEG) organizasyonunda Anamur ilçesi Sugözü Mahallesi'ndeki Morca Mağarası'nda araştırma yapan ve aralarında Türkiye, Amerika, Macaristan ve Romanya'dan 13 bilim insanının yer aldığı araştırma grubundaki ABDli Mark Dicky, 3 Eylül'de bin 120 metre derinlikte mide kanaması geçirdi. Dicky'in ekip arkadaşları, durumu yetkililere bildirip yardım istedi. Bölgeye AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri sevk edildi.
Haber üzerine bölgeye aralarında doktorların da olduğu profesyonel mağaracılar da yönlendirildi. Dicky'in bulunduğu alana inen ekipler, burada ilk müdahaleyi yaparak 4 ünite kan verdi. Uygulanan tedavi sonrası kurtarma çalışmaları başladı. Dicky, ekiplerin de desteğiyle bin 40 metre derinlikteki mağara içi kampında müşade altına alındı.
Türkiye Mağaracılık Federasyonu, hem sosyal medya platformlarında hem de kendisine ait internet sitesinde, kurtarma çalışmalarını an be an kamuoyuna aktarıyor.
Dünyanın en büyük mağara kurtarma operasyonlarından biri
Federasyon tarafından yapılan paylaşımlarda, kurtarma çalışmalarıyla ilgili şu bilgiler verildi:
"1276m ile Türkiye’nin en derin 3. mağarası olan Morca düdeninde yerli ve yabancı ekiplerin araştırması sırasında 1120 m'de keşif amacıyla çalışan ABDli Mark Dickey midesinden rahatsızlanmış ve 1040 m'de bulunan mağara içi kampında müşahade altına alınmıştır. Taşeli platosunda bulunan Türkiye’nin en derin 3. mağarası olan Morca düdeninde rahatsızlanan Mark Dickey’nin kurtarılması için yürütülen operasyonun üçüncü gününün sonuna geliyoruz. Mağara kurtarma ekiplerinden alınan son bilgilere göre Mark’ın durumu stabil hale geliyor. Kanaması durdu ve yardımla yürüyebiliyor ancak sedyesiz çıkabilmesi mümkün değil. Ekipler mağarada, sedyeyi çıkarabilmek için gereken hatları kurmaya devam ediyorlar. Mark’ın çıkarılmasına önümüzdeki süreçte başlanması planlanıyor. Operasyon, 150 kurtarmacının katılımı ile lojistik ve teknik olarak Dünyanın en büyük mağara kurtarma operasyonlarından biri. Mağara kurtarmacısı olmak için en az 5 senelik mağara tecrübesi üzerine uzun süren bir mağara kurtarma eğitimi almak, ekip halinde sürekli tatbikat yapmak, yurtiçi ve yurtdışı ekiplerle iletişim içinde olup beraber çalışmak gerekiyor. Bunca çabanın sonucunda, bu karmaşık ve uzun kurtarma operasyonu hızlı ve organize bir şekilde ilerliyor. Tüm katılan ekiplere teşekkür ederiz. Türkiye Mağaracılık Federasyonu’na Morca‘dan son gelen bilgiye göre telefon hattı Mark’ın bulunduğu eksi 1040 metre kampına ulaştırıldı. Hırvat ekibin getirdiği CaveLink iletişim sistemi telefon hattına yedek olarak kurulacak. Mağara Kurtarma Komisyonu Medikal sorumlumuz Tulga Şener, doğrudan Mark’ın doktoru Zsofia ile görüştü. Mark’ın durumu iyileşmeye devam ediyor. Doktorlar sedyesiz çıkmasının mümkün olup olmadığına karar verecek."
Operasyon, bir çok kesim tarafından yakından takip ediliyor. Doğa bilimci Emrah Çoraman, bu konuyla ilgili sosyal medya hesabında ayrıntılı paylaşımlar yaptı.
Çoraman, şöyle dedi:
"Toros Dağları'nda lojistik ve teknik olarak dünyanın en büyük mağara kurtarma operasyonlarından biri yapılıyor bugünlerde. -1276 m derinliğiyle, Türkiye’nin en derin 3. mağarası olan Morca'da büyük bir şansızlık eseri -1120 metrede çalışan bir araştırmacı mide kanaması geçirdi. Evinizde de başınıza gelebilecek olan bu durumla derin 1 mağarada karşılaşmak büyük şanssızlık. Araştırma ekibi, hastalanan mağaracıyı -1040 m'deki mağara kampına ulaştırdı. Mağaracılık Federasyonu Mağara Kurtarma Komisyonu, AFAD koordinesinde Avrupa Mağara Kurtarma Birliği ve UMKE ile koordineli olarak 150'ye yakın mağaracı birçok farklı ülkeden bölgeye intikal etti. Tecrübeli ve kondisyonlu bir mağaracının böyle yerden çıkması 15 saat kadar sürebilir ama sedye ile çıkarmak 2-3 hafta kadar alabilir."