Kilo vermeyi destekleyen yeni buluş Kilo vermeyi destekleyen yeni buluş

Güvenlik endişeleri nedeniyle FDA, gıdalarda bromlu bitkisel yağ (BVO) kullanımını yasaklama kararı aldı.

Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bromlu bitkisel yağın (BVO) artık gıda veya içeceklerde kullanılmasına izin vermeyeceğini duyurdu. Bu karar, güvenlik endişeleri doğrultusunda alındı.

BVO NEDİR?

BVO, brom ile modifiye edilmiş bitkisel yağdır. Oda sıcaklığında koyu kırmızımsı kahverengi ve sıvı halde bulunan brom, bitkisel yağı sudan daha yoğun hale getirir ve bu özelliği, BVO'yu sıvılarda belirli bileşenleri emülsifiye etmek için kullanışlı hale getirir. 

BVO, soda, spor içecekleri ve enerji içeceklerinde narenciye aromalarını dengelemek için kullanılmıştır.

TARİHİ VE GÜVENLİK ENDİŞELERİ

BVO, 1920'lerde gıdalarda kullanılmaya başlandı ve FDA tarafından ''genel olarak güvenli kabul edilen'' (GRAS) gıdalar listesine eklendi. 

Ancak, 1960'larda ve 1970'lerde yapılan hayvan çalışmaları, BVO'nun kalbe zarar verebileceğini gösterdi ve bu endişeler doğrultusunda FDA, BVO'nun kullanımını sınırladı. 1960'ların sonlarında BVO, GRAS listesinden çıkarıldı ve kullanım miktarı milyonda 15 parça ile sınırlandırıldı.

Son yıllarda yapılan çalışmalar, BVO'nun güvenliği konusundaki endişeleri artırdı.
2022'de yayınlanan bir çalışma, BVO ile beslenen sıçanların kanlarında ve dokularında yüksek miktarda brom birikimi olduğunu ve bu durumun tiroidde hücre büyümesine yol açabileceğini gösterdi. 

Bu etkiler, tiroid hormonlarının dengesizliği ve guatr gibi durumlara neden olabilir.

GIDALARDA KULLANILMAMASI KARARI

FDA, bu araştırmalar sonucunda BVO'nun artık gıdalarda kullanılmaması gerektiğine karar verdi. 

FDA'nın insan gıdalarından sorumlu yardımcı komiseri Jim Jones, ''BVO'nun gıda tedarik zincirinden tek yetkili kullanımının kaldırılması, güvenlik endişeleri yaratan mevcut bilim ve araştırma bulgularının kapsamlı bir incelemesine dayanıyordu'' dedi.

YENİ KURAL AĞUSTOSTA

Yeni kural 2 Ağustos'ta yürürlüğe girecek ve şirketler BVO içeren ürünleri yeniden formüle etmek, yeniden etiketlemek ve tüketmek için bir yıl süreye sahip olacak.

BVO, etikette ''bromlu bitkisel yağ'' veya ''bromlu soya fasulyesi yağı'' olarak listelenmelidir. Brom zehirlenmesi, genellikle insanlar çok fazla brom soluduğunda meydana gelir. Ayrıca, bromizm adı verilen kronik maruziyetten kaynaklanan bir durum da var.

Editör: EYYUP KAÇAR