Kuantum ve klasik veriler ilk kez aynı fiber optik hat üzerinden iletildi

Araştırmacılar, kuantum verileri ve geleneksel internet verilerini ilk kez aynı fiber optik hat üzerinden başarılı bir şekilde iletmeyi başardı. Bu önemli gelişme, gelecekteki kuantum internetinin mevcut altyapılarla entegre edilebileceği anlamına geliyor.

Çalışmada, dolaşık fotonlar biçimindeki kuantum verileri ile lazer darbeleriyle iletilen klasik veriler, aynı fiber optik kablo üzerinde bir arada taşındı. 

''Kaos Tanrısı'' dünyaya çarpacak mı? ''Kaos Tanrısı'' dünyaya çarpacak mı?

DAHA VERİMLİ HİBRİT AĞ MODELİNE DOĞRU

Bu, bilim insanlarının kuantum verilerini iletmek için özel altyapılar gerektiren mevcut yöntemlerin aksine, daha verimli bir hibrit ağ modelini hayata geçirme potansiyelini gözler önüne serdi. 

Leibniz Üniversitesi Hannover Fotonik Enstitüsü Başkanı ve çalışmanın ortak yazarlarından Michael Kues, şöyle ddi:

''Kuantum internetini gerçeğe dönüştürmek için dolanık fotonları fiber optik ağlar üzerinden iletmemiz gerekiyor. Aynı zamanda klasik veri iletimi için mevcut optik fiberleri kullanmaya devam etmek istiyoruz.''

KUANTUM VE GELENEKSEL İNTERNETLER BİRLEŞİYOR

Bilim insanları, bu yeniliğin, fiber optik kablolarda diğer renk kanallarını daha fazla veri iletimi için serbest bırakacağını belirtti.

Ultra güvenli iletişim ve kuantum kriptografisi gibi kuantum teknolojisinin birçok uygulamasının daha pratik ve ölçeklenebilir hale getirebileceğini ifade eden Kues, ''Araştırmamız, geleneksel interneti kuantum internetiyle birleştirmek için önemli bir adımdır. Deneyimiz, hibrit ağların pratik uygulamasının nasıl başarılı olabileceğini gösteriyor'' dedi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR