Proton iletken malzemelerin yeni yeşil enerji teknolojilerinin önünü açabileceği keşfedildi.

MIT mühendisleri, enerji verimliliğini artırabilecek yeni proton iletken malzemeler üzerinde önemli bir keşif yaptı. 

Bu buluş, daha dayanıklı yakıt hücreleri, temiz yakıt üretimi için elektrolizörler ve ileri teknoloji piller gibi bir dizi kritik yeşil enerji teknolojisinin geliştirilmesine olanak sağlayacağı kaydedildi.

Günümüzde çoğu elektronik cihazın, elektronların hareketiyle çalıştığını belirten bilim insanları, ''protonları (hidrojen atomunun çekirdeği) verimli bir şekilde iletebilen malzemeler, iklim değişikliğiyle mücadelede devrim niteliğinde olabilir'' dedi.

DÜŞÜK SICAKLKTA YÜKSEK PERFORMANS

Bilim insanları mevcut proton iletken malzemelerin, yeterince yüksek iletkenliğe ulaşmak için genellikle yüksek sıcaklıklar gerektirdiğini ifade ederek, daha düşük sıcaklıklarda çalışabilen ve yüksek performans gösteren yeni proton iletken malzemelerin keşfedildiğini belirtti.

MIT (Massachusetts İnstitute of Technologhy) profesörleri Bilge Yıldız ve Ju Li tarafından yürütülen bu çalışma, Enerji ve Çevre Bilimleri dergisinde yayımlandı. 

Yıldız, ''Proton iletkenlerine, hidrojen kullanarak karbondioksitsiz elektrik ürettiğimiz yakıt hücreleri gibi temiz enerji dönüşüm uygulamalarında ihtiyaç duyuluyor'' dedi.

GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİ İÇİN YENİ KAPILAR AÇILIYOR

MIT mühendisleri, bu keşfin, birkaç yıl içinde pratik cihazlara dönüştürülebileceğini kaydederek şöyle dedi:

''İlk uygulamalar, hidrojen ve amonyak üretimi gibi elektrokimyasal hücrelerde olacak. Keşif, ABD Enerji Bakanlığı, Wallenberg Vakfı ve ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından destekleniyor.

Proton iletken malzemeler üzerindeki bu yeni araştırma, temiz enerji teknolojilerinde devrim yaratabilecek potansiyele sahip. Bu çalışma, gelecekte daha sürdürülebilir bir dünya için önemli bir adım olacak.''

KAYNAK: news.mit.edu

Editör: EYYUP KAÇAR