Dmanisis Gora adı verilen bu muazzam yapı, bölgedeki diğer tüm kaleleri gölgede bırakıyor ve Avrupa ile Asya arasındaki kavşakta önemli bir rol oynadığı düşünülüyor. Ancak kaleyi kimin inşa ettiği ve neden bu kadar büyük olduğu gizemini koruyor.

Yaklaşık 3.000 yıl öncesine tarihlenen Dmanisis Gora'nın, MÖ ikinci ve birinci binyıllar arasında Güney Kafkasya'da inşa edilen birçok kale yerleşiminden biri olduğunu belirten arkeologlar. 2018 yılında başlayan kazılarla, kalenin büyüklüğünün ortaya çıkarıldığını söyledi.

Araştırmacılar, iç kaleyi çevreleyen ikinci bir sur duvarın oraya çıkarıldığını ve kalenin boyutunun tahmin edilenden çok daha büyük olduğunun fark edildiğini belirtti.

Sitenin başlangıçta düşünülenden 40 kat daha büyük olduğunu ve 1 kilometre uzunluğunda bir sur duvarı ile savunulan büyük bir dış yerleşim yerinin de dahil olduğunu belirlediklerini kaydeden araştırmacılar, şöyle dedi:

''İç ve dış sur duvarları, birbirine bağlı bir savunma sistemi oluşturuyordu. Her iki duvar da aynı tarzda, harç kullanılmadan kaba kayalarla inşa edilmişti ve yaklaşık 2 metre kalınlığındaydı. Bu bulgular, iç ve dış yerleşimlerin aynı anda inşa edildiğini ve tek bir devasa alanın parçası olduğunu gösteriyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, büyük dış yerleşimde neredeyse hiç arkeolojik eser bulunamadı. Bu durum, ya çok az insan tarafından iskan edildiğini ya da kısa süre sonra terk edildiğini düşündürüyor. Her iki senaryo da, surların inşasına harcanan emek miktarı göz önüne alındığında oldukça ilginç.''

Araştırmacılar, kalenin mevsimsel olarak, özellikle ilkbahar ve sonbaharda çobanlar tarafından konaklama alanı olarak kullanılmış olabileceğini belirterek, bu hipotezin, büyük bir kalıcı nüfusa sahip olmamasına rağmen kaleye verilen önemi açıkladığını söyledi.

Editör: NAZMİ KAHRAMAN