Hükümet, İş Kanunu'nda esnek çalışma modeline yönelik 4 farklı formül üzerinde çalışıyor. Bu düzenlemeler, kamuda ve özel sektörde mesai saatlerinde önemli değişiklikler getirebilir. Peki, yeni mesai saatleri ne olacak?

4 AYRI FORMÜL ÜZERİNDE DURULUYOR

Hükümet, esnek çalışma modeliyle ilgili olarak "Uzaktan çalışma modeli, Kısmi çalışma modeli, Değişken zamanlı çalışma modeli ve Akademik eğitim amaçlı çalışma modeli" gibi farklı formüller üzerinde duruyor. Bu modellerin detayları ve hangi meslek gruplarını kapsayacağı, yapılacak düzenlemelerin odağında yer alıyor.

BELLİ MESLEK GRUPLARINI KAPSAYACAK

Esnek çalışma modeli, özellikle dijital alanlarda faaliyet gösteren ve mühendislik gibi çağın mesleklerini içeren grupları kapsayacak şekilde uyarlanıyor. Ancak, her meslek grubunu kapsamayacak ve belli alanlarda uygulanacak.

KAMUDA 35, ÖZEL SEKTÖRDE 40 SAAT MESAİ

Resmi bir açıklama yapılmasa da, yeni düzenlemelerin ardından kamuda çalışma süresinin haftalık 35, özel sektörde ise 40 saate düşeceği konuşuluyor. Bu durum, işverenlerin tepkisini çekiyor.

İŞVERENLERİN GÖRÜŞLERİ

Mesai saatlerinin kısalması, özellikle imalat ve hizmet sektöründe günlük ücret kavramını gündeme getiriyor. İşverenler, bu değişikliklere sıcak bakmıyor.

MESAİ SAATLERİNDE MEVCUT DURUM

Şu anda, İş Kanunu'na göre kamuda haftalık çalışma süresi 40 saat, özel sektörde ise 45 saat olarak uygulanıyor. 45 saatin üzerindeki çalışmalar, fazla mesai olarak kabul edilip ekstra ücretlendiriliyor.

DÜNYADA MESAİ SAATLERİ

Türkiye'deki mesai saatleri, Avrupa ve ABD'den daha uzun. Avrupa Birliği ülkelerinde haftalık ortalama çalışma süresi 36.4 saat, ABD ve Almanya'da ise 35-40 saat arasında değişiyor. Türkiye'de ise sendikalar 35 saatlik çalışma süresini talep ediyor.

Editör: Ayşegül Yaşar