Dünyanın ilk ''Zeta sınıfı'' süper bilgisayarı geliyor Dünyanın ilk ''Zeta sınıfı'' süper bilgisayarı geliyor


Kızıl Gezegen'deki titremelerin evreni sırlarını açığa çıkaracak olan karanlık maddenin izleri olabileceği bildirildi.

Bilim insanları uzun yıllardır, evrendeki maddenin büyük bir kısmını oluşturan ancak doğrudan gözlemlenemeyen karanlık maddeyi anlamaya çalışıyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nce (MIT) yapılan araştırmada, Mars'taki düzensiz hareketlerin evrendeki gizemli madde türü olan karanlık maddenin varlığının bir kanıtı olabileceğini öne sürüyor.

Bir teoriye göre, karanlık maddenin temel yapıtaşlarının, Büyük Patlama'dan hemen sonra oluşan mikroskobik kara delikler olabileceği bildirildi.

MIT fizikçileri, bu ilkel kara deliklerin Mars'ın yörüngesinde küçük sarsıntılara neden olabileceğini ve bu sarsıntıların günümüzdeki hassas teleskoplarla tespit edilebileceğini düşünüyorlar. 

Mars'ın yörüngesini uzun süredir takip eden bilim insanları, gezegenin hareketlerinde çok küçük sapmalar olduğunu ve bu sapmaların, bir ilkel kara deliğin Mars'a yakın geçişi sırasında oluşan kütleçekimsel etkileşimin sonucu olabileceğini söyledi.

''Eğer bu teori doğruysa, Mars'taki bu küçük sarsıntılar, evrendeki karanlık maddenin büyük bir kısmının bu ilkel kara deliklerden oluştuğuna dair güçlü bir kanıt olacaktır'' diyen bilim insanları, b keşfin evrenin oluşumu ve yapısı hakkındaki anlayışımızı kökten değiştirebileceğini ifade etti.

Editör: EYYUP KAÇAR