Kuşburnu, gülgiller familyasına ait ve yabani bir bitkinin meyveleridir. Bitkinin boyu 1-3 metre aralığında değişir. Dalları ve gövdesinde çok sayıda dikenler bulunur. Dikenlerinden dolayı kuşburnunun toplanma işlemi oldukça zahmetlidir.
Kuşburnunun etkileri
Solunum yolları hastalıklarına iyi geldiği bilinen Kuşburnunun, Kalp ve Damar Hastalıkları, Diyabet ve mide rahatsızlıklarına da etki ettiği söylenir. Kan şekerini düzenlemede etkili olan Kuşburnunun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde payı olduğu gibi cildi güzelleştirdiği de söylenir. Kuşburnu nasıl tüketilir?
Kuşburnu nasıl tüketilir?
Eylül ekim aylarında toplanan Kuşburnu taze şekilde yenebileceği gibi kurutularak çay şeklinde de tüketilebilir. Ayrıca Kurşburnu reçeli ve marmelatı da yapılır. Özellikle sonbahar-kış aylarında tüketilen kuşburnu bağışıklık sistemine sağladığı yararı ile daha fazla önem kazanmaktadır. Kuşburnu kurusu
Kuşburnunun yararları?
Kuşburnu, C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Kuşburnunun faydaları, kuşburnu yüksek oranda likopen içermektedir. Yaygın olarak domateste bulunan likopen; tüketildiğinde antioksidan işlevi görür ve vücutta koruma sağladığı bilinmektedir. Kuşburnu, insülin duyarlılığını artırma, kan şekerini düzenleme gibi etkileri olan bir bitkidir. Bu sayede kuşburnu, insülin direnci görülen hastalarda Tip 2 diyabet hastalığının gelişimini önlemeyi sağlarken, mevcut diyabet hastalarında ise kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Kuşburnu çayı Uzmanlara göre bir çay kaşığı kuşburnu bir adet portakaldan iki kat daha fazla C vitamini içeriyor. Öte yandan Kuşburnu içerdiği A ve C vitamini ile vücutta, kolajen proteininin uyarılmasını arttırarak cildin sağlıklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Cildin yaşlanmasını geciktirir, daha sıkı ve genç bir cilde sahip olmayı destekler.