Pasifik'in en derin çukuru Marina Çukuru'ndaki garip seslerin kaynağı bulundu.

Pasifik Okyanusu'nun en derin noktası Mariana Çukuru'ndan gelen ve bilim insanlarını yıllardır şaşırtan gizemli seslerin kaynağı nihayet belirlendi. 2014'ten beri kaydedilen bu tuhaf seslerin, Bryde balinalarının ürettiği karmaşık çağrılar olduğu ortaya çıktı.

''Biyotwang'' olarak adlandırılan bu seslerin, ilk duyulduğunda bilim kurgu filmlerindeki uzay gemilerinin seslerini andırdığını söyleyen araştırmacılar, derin, homurtulu bir başlangıçtan sonra yükselen, metalik bir çınlamaya dönüşen bu seslerin, okyanusun derinliklerinde yankılandığını ve merak uyandırdığını ifade etti.

SESLERİN KAYNAĞI BULUNDU

Araştırmacılar, yapay zeka destekli kapsamlı bir analizle bu seslerin kaynağını kesin olarak Bryde balinalarına ait olduğunu kaydetti.

Bilim insanları, Mariana Adaları yakınlarında gözlemledikleri balinaların büyük bir kısmının bu sesleri çıkardığını belirterek, ayrıca, seslerin ortaya çıkış zamanları ve bölgelerinin, balinaların göç hareketleriyle eşleştirildiğini bildirdi.

Sibirya'da açılan zaman kapısı Sibirya'da açılan zaman kapısı

BALİNALARIN BU SESİ ÇIKARMASININ NEDENİ NEDİR?

Bilim insanları, bu çağrıların balinaların birbirlerini bulmak için kullandıkları bir tür ''okyanusun Marco Polo'su'' olabileceğini düşündüklerini ifade etti.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR