İsrail'den hizbullaha siber saldırı! 11 kişi öldü, binlerce yaralandı İsrail'den hizbullaha siber saldırı! 11 kişi öldü, binlerce yaralandı

Orta ve Doğu Afrika'da hızla yayılan mpox, halk arasında bilinen adıyla maymun çiçeği virüsü, sağlık otoritelerini alarma geçirdi. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), bugün yaptığı açıklamada mevcut salgını "halk sağlığı açısından acil durum" olarak ilan etti. Uzmanlar, salgının yeni bir varyantla ilişkili olması nedeniyle önceki vakalara göre daha tehlikeli olduğunu belirtiyor. Africa CDC'den bilim insanları, bu varyantın yayılma hızının endişe verici seviyelere ulaştığını vurguluyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Mpox virüsü, genellikle kemirgen hayvanlar (özellikle fareler ve sincaplar) veya enfekte bireylerle doğrudan temas yoluyla bulaşır. Virüsün neden olduğu cilt döküntüleri, bu döküntülerin bulaştığı giysiler veya vücut sıvılarıyla temas edildiğinde de yayılabilir. Enfeksiyonun ilk belirtileri genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkar.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ve sırt ağrıları, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt kabarcıkları yer alır. Özel bir tedavisi olmayan hastalıkta, antiviral ilaçlar kullanılabilse de, çoğu vaka hafif seyrederek hastalar birkaç hafta içinde iyileşir.

Editör: Ayşegül Yaşar