(Meral Özdemir)

Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği'nce (DKVD),  düzenlenen etkinlikler kapsamında  "Süryani Kültürü ve Tarihi" semineri gerçekleştirildi.

Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği'nce (DKVD),  düzenlenen etkinlikler kapsamında  "Süryani Kültürü ve Tarihi" semineri gerçekleştirildi.
Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi'nde yapılan seminerde Mardin Kırklar Kilisesi Horepiskoposu ve Süryani Tarihçisi Gabriel Akyüz, geçmişten günümüze Süryanilik, Süryani Kültürü ve Süryanice dili üzerine detaylı bilgi verdi.
Akyüz, Süryanilerin geçmişe oranla artık çok daha fazla  tanındığını, Süryanilik ile ilgili üniversilerde  tez ve doktora çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.
Önceden  Süryaniliğin yeterince tanınmadığını, sadece küçük bir mezhepsel, dinsel grup olarak bilindiğini belirten Akyüz, "Böyle olunca  bize verilecek değer de ona göre idi. Şimdi herşey ortaya çıktı. Süryanilerin bir ırk, bir kadim millet olduğu ortaya çıkınca Süryani dilinin  alfabesinin ne kadar eski olduğununu insanlar görünce, bildikçe şaşırıyorlar. Süryani tarihi çok kadim bir tarihtir" dedi.
.
-"Mezopotamlıyız"-

Akyüz, Süryaniler'in Sami kökenli olduğunu, ifade ederek,  "Sami kökenliyiz. Ortadoğuluyuz, Mezopotamyalıyız. Tarihimizin 6 bini geçmiş olduğunu teyit etmeye çalışıyoruz. Bu uzun  süreç içerisinde Süryaniler bir çok krallıklar, imparatorluklar, siteler, medeniyetler oluşturmuşlardır" diye konuştu.
Süryaniliğin  tarihsel seyri, dinsel ritüeller, dil ve kültürel yaşam hakkında  da bilgi veren Akyüz, daha sonra katılımcıların soruları ışığında değerlendirmede bulundu.


 

Editör: MERAL ÖZDEMİR