Sibirya'nın donmuş toprakları, tarih öncesi döneme ait inanılmaz bir keşfe ev sahipliği yaptı. 

''BIYIK VE PENÇELERİ YERİNDE''

Araştırmacılar, 2020 yılında bulunan mumyalanmış bir kedi yavrusunun kalıntılarını analiz etti ve bunun en az 35.000 yıl önce ölmüş bir kılıç dişli kediye ait olduğunu belirledi.

Yavru kedinin şaşırtıcı derecede iyi korunmuş başı ve üst gövdesi, öldüğünde sadece 3 haftalık olduğunu gösterdiğini kaydeden araştırmacılar, ''Bıyıkları ve pençeleri hala yerinde duran yavru,  Homotherium latidens türüne ait. Bu tür, Pliyosen ve erken Pleyistosen dönemlerinde dünya genelinde yaygın olsa da, Pleyistosen'in sonlarına doğru sayıları azalmıştı'' dedi.

Araştırmacılar, bu keşfin, Homotherium cinsinin daha önce düşünülenden çok daha uzun süre varlığını sürdürdüğünü kanıtladıklarını ifade ederek, yavrunun kalın ve yumuşak kürkünün, buzul çağı koşullarına iyi adapte olduğunu gösterdiğini, geniş pençeleri ve karpal yastıklarının olmamasının, karda kolayca yürümesini sağladığını belirtti.

Modern bir aslan yavrusuyla karşılaştırıldığında, kılıç dişli kedi yavrusunun daha büyük bir ağza, daha küçük kulaklara, daha uzun ön bacaklara ve daha kalın bir boyuna sahip olduğunun görüldüğünü anlatan  araştırmacılar, şöyle dedi:

''Bu özellikler, Holotherium cinsinin 3 haftalık yaşta bile belirgin olduğunu ortaya koyuyor.

Mumyanın radyokarbon tarihlemesi, yavru kedinin en az 35.000 yıl, hatta muhtemelen 37.000 yıl boyunca donmuş toprakta gömülü olduğunu gösterdi. Bu keşif, ilk kez H. latidens’in fiziksel özelliklerinin detaylı bir şekilde incelemesine olanak tanıdı.  Kürk dokusu, ağız şekli ve kas kütlesi dağılımı gibi bilgiler artık bilim insanlarının elinde.''

Kaynak: livesience