Süper kıtanın parçalanması sırasında doğan Argyle madeni, pembe elmasların Dünya'daki hazinesi olarak gösteriliyor.

İran seçimlerinde ikinci tur İran seçimlerinde ikinci tur

Live Sience'daki araştırmaya göre, Batı Avustralya'nın kuzeydoğusunda, Darwin'in 550 kilometre güneydoğusunda yer alan Argyle'deki kaya oluşumları, süper kıta Nuna'nın yaklaşık 1,3 milyar yıl önce parçalanmasının başlangıcına kadar uzanıyor.

Tektonik plakaların çarpışmasıyla ortaya çıkan özgül ısı ve basınç koşulları nedeniyle pembe elmasların oluştuğunu belirten bilim insanları, oluşan kuvvetin, elmasların kristal kafeslerini bükerek onlara pembe tonlarını kazandırdığını söyledi.

''EN BÜYÜK PEMBE ELMAS DEPOSU''

Elmas Haberi̇çi̇

Süper Kıta Nuna'nın 500 milyon yıl önce  parçalanmaya başladığında, elmasları taşıyan 1.3 milyar yaşındaki kayaların Dünya'nın yüzeyine çıktığı bildirildi.

Argyle madeninin ''Dünyanın en büyük pembe elmas deposu''na ev sahipliği yaptığı ve 37 yılda 865 milyon karattan (191 ton) fazla ham elmas ürettiği ve 2020 yılında kapandığı belirtildi.

Uluslararası Mücevher Derneği, pembe elmaslar son derece nadirdir ve karat başına 2 milyon dolardan fazla değere sahip olabildiğini kaydetti.

Argyle madeninin, elmas arzının azalması ve işletme maliyetlerindeki artış gibi ekonomik nedenlerle kapandığı bildirildi.

Editör: EYYUP KAÇAR