Dicle Elektrik’ten Batman’a 5.7 Milyar TL Yatırım! Dicle Elektrik’ten Batman’a 5.7 Milyar TL Yatırım!

ODTÜ’nün mezuniyet töreninde taşıdığı Kürtçe pankart ve konuşması ile gündem olan dönem birincisi Ali Yıldız Zaza çıktı. 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) düzenlenen mezuniyet töreninde Kürtçeyi bilinmeyen bir dil olarak gösterenlere tepki için yazılmış pankartı taşıyan ve konuşması ile gündem olan Ali Yıldız bianet’e konuştu.

G Wo G X S Xc A Ast45“KAYGIM, TÜRKİYE’DEKİ DİLLERE SAHİP ÇIKILMASIDIR”

Taşıdığı ve sosyal medyada gündem olan pankart ile ilgili konuşan ODTÜ dönem birincisi Ali Yıldız, “Konuşmam esnasında veya sonrasında bir olumsuzlukla karşılaşmadım. Pankartla ilgili olarak, bir Zaza ve bir dilbilimci olarak benim öncelikli kaygım Türkiye’deki dillere sahip çıkılması. Dillerimiz bu coğrafyanın en önemli kültürel miraslarından ve eğer bir koruma programına dahil edilmezse ölüyorlar. Türkiye’de üç dil maalesef çoktan ölmüş durumda” dedi.

Odtu Mezuniyet Kurtce Pankart Skandali Kufurlu Ifadeler Tepki Cekti 1“KORUMA PROGRAMI OLMAZ İSE DİLLER ÖLECEK”

Ali Yıldız, anadili olan Zazaca’nın da tehlike altındaki diller arasında olduğunu ifade ederek, “İşleyen bir dil koruma programımız olmazsa yavaş yavaş anadilim dahil diğer diller de ölmeye başlayacak. Pankart da aslında bu duruma mizahi olarak dikkat çeken bir X kullanıcısının tweet’inden geliyor. Bir haber kanalı Kürtçeyi kastederek ‘bilinmeyen bir dil’ yazmıştı, ona ithafen yazılmış. Biz de bu tweet’i dil problemlerine mizahi bir şekilde dikkat çekmesi açısından yaratıcı bulduk” diye konuştu. 

Editör: Ferit Aslan