Orta Vadeli Program (OVP), çalışanların iş-özel yaşam dengesini kurabilmeleri ve daha esnek çalışma koşullarına kavuşmaları için önemli düzenlemeleri içeriyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanlar tarafından duyurulan program, esnek çalışma modellerinin yasal zeminini oluşturacak.

Toyota, sektöre sunduğu yenilikçi çözümleri tanıtacak Toyota, sektöre sunduğu yenilikçi çözümleri tanıtacak

YENİ NESİL ÇALIŞMA MODELLERİ HAYATA GEÇİYOR

Pandemi döneminde gündeme gelen uzaktan ve esnek çalışma modelleri, yasal düzenlemelerle desteklenerek kalıcı hale getirilecek. Kamuda ve özel sektörde, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına göre esnek saatli veya kısmi süreli çalışma imkanları sağlanacak. İş Kanunu'nda yapılacak değişiklikler ise sosyal taraflarla diyalog içinde gerçekleştirilecek.

YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Yeşil ve dijital dönüşümün işgücü piyasalarına etkileri analiz edilecek ve adil bir geçiş süreci için programlar hayata geçirilecek. Çalışanların yeni döneme uyum sağlamaları için mesleki eğitim programları artırılacak.

HER YAŞTA ÇALIŞMA İMKANI

Her yaş grubunun işgücü piyasasında aktif kalması sağlanacak. Hayat boyu öğrenme programlarıyla bireylerin becerileri güncel tutulacak ve ekonomiye katkıları artırılacak. Yaşı ne olursa olsun çalışmak isteyenler için uygun çalışma ortamları yaratılacak.

NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Uzaktan ve esnek çalışma modellerine yönelik düzenlemelerin 2025’in ilk çeyreğinde yasalaşması planlanıyor. İş Kanunu'ndaki değişiklikler de aynı dönemde Meclis'e sunulacak ve sosyal tarafların katkılarıyla hayata geçirilecek.

Editör: Ayşegül Yaşar