Kamuoyunda "Çiftlik Bank" adıyla bilinen dolandırıcılık sistemiyle gündeme gelen Mehmet Aydın ve kardeşi Fatih Aydın, Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından toplamda 45.376 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanıkları "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından suçlu buldu.


MAHKEMEDE NELER YAŞANDI?

Davanın karar duruşması Pazartesi sabahı Anadolu Adliyesi'nde başladı. Mehmet Aydın, Fatih Aydın, Havva Özay ve Osman Naim Kaya tutuklu olarak duruşmada hazır bulundu. Mehmet Aydın savunmasında, "Ben dolandırmak kastıyla yapmadım, kimseyi dolandırmadım," diyerek suçlamaları reddetti. Fatih Aydın ise daha önce yaptığı savunmalarını tekrar ederek tahliyesini talep etti.


ÇİFTLİK BANK NASIL BÜYÜK BİR DOLANDIRICILIK AĞINA DÖNÜŞTÜ?

2016 yılında Mehmet Aydın tarafından kurulan sistem, başta internet oyunu gibi görünse de kısa sürede binlerce kişinin katıldığı büyük bir saadet zincirine dönüştü. Yatırımcılardan toplanan 1,13 milyar lira, çoğu zaman sözde çiftlik hayvanları ve tesis yatırımlarıyla açıklanmaya çalışıldı.
Sistem, kullanıcılara sanal hayvanlar satıp, bunlardan elde edilen gelirle yüksek getiri vadediyordu. Ancak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından 2017'de yapılan inceleme, sistemin bir saadet zinciri olduğunu ortaya koydu.

Tosuncuk cezası belli oldu.

MEHMET AYDIN NASIL YAKALANDI?

Dolandırıcılık iddialarının ardından Uruguay'a kaçan Mehmet Aydın, INTERPOL tarafından kırmızı bültenle aranıyordu. 2020 yılında Brezilya'da yetkililere teslim olan Aydın, Türkiye'ye getirildiğinde İstanbul Havalimanı Adliyesi'nde işlemleri başlatıldı ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi.


MAĞDURLARIN DURUMU NE OLACAK?

Davanın sonunda Mehmet Aydın ve Fatih Aydın’a verilen 45.376 yıl 6 ay hapis cezası, Türkiye hukuk tarihinin en uzun cezalarından biri olarak kayıtlara geçti. Mağdurların zararlarının tazmini için süreç devam ediyor.

Editör: Ayşegül Yaşar