Jeologlar, milyonlarca yıl önce var olan devasa bir okyanusun tabanının kalıntılarının, Türkiye'nin doğusunda yerin altında parçalandığını ve bu durumun bölgenin jeolojik yapısını derinden etkilediğini ortaya koydu.

Yapılan yeni araştırmalara göre, Neotetis Okyanusu'nun bir zamanlar Arap ve Avrasya levhaları arasında uzandığını ve bu levhaların çarpışmasıyla birlikte okyanus tabanının yeryüzünün derinliklerine, manto tabakasına doğru itildiği bildirildi.

Devasa levhanın, manto içerisinde ilerlerken parçalanmaya başladığı ve bu durumun, bölgedeki dağların oluşumu ve çökellerin birikimi gibi jeolojik süreçleri tetiklediği ifade edilerek, bu parçalanmanın özellikle Türkiye'nin doğusunda, Irak sınırına yakın bölgelerde yoğunlaştığını ve burada oluşan fay hatlarının gelecekteki deprem riskini artırabileceğini belirtti.

Araştırmacılar, jeolojik hareketlerin bölgedeki doğal kaynakların dağılımını da etkileyebileceği ifade edilerek, ''Milyonlarca yıllık bir okyanusun kalıntılarının hala yaşadığımız bölgeyi şekillendirmesi, doğanın gücünü ve karmaşıklığını bir kez daha ortaya koyuyor'' dedi.


 

Kaynak: livesience