Mardin'in Derik ilçesine sadece 25 kilometre uaklıkta. Ancak bakımsızlıktan çevresi çöplerle dolmuş. Derinsu köyünde bulunan ve İçerisinde yeraltı gölü olan Derinsu Mağarası ya da Deniz Mağarası, binlerce yıllık bir bir geçmişe sahip. Volkanik Karacadağ'dan gelen su kaynaklarından beslendiği belirtilen Derinsu, yaklaşık 2 bin metrekare genişliğinde ve 15 metre yüksekliğinde.

Derinsu Mağarası 3

DERİNLİĞİ 40 METRE

Net olmamakla birlikte 40 metre derinliği olduğu belirtilen mağara ilgi bekliyor. Özellikle hafta sonları çevre il ve ilçelerden bir çok kişinin ziyaret ettiği mağara, bir zamanlar aşırı serinliği nedeniyle köyde yaşayanlar tarafından özellikle sıcak yaz aylarında peynirlerini sakladıkları yer olarak ta kullanılmış. Köyde ve çevrede yaşayanlar, mağaranın turizme kazandırılması için yetkililere çağrıda bulunuyor.

Derinsu Mağarası 4

Uzun yıllardır bölgede doğa fotoğrafları çeken ve aslen Derikli olan Nizameddin Pirinççioğlu, bir çok yeri gezdiğini ancak Derinsu’ya benzer güzellikte bir yer görmediğini söyledi.

Narin'in kaybolması ve ölü bulunması Avrupa basınında Narin'in kaybolması ve ölü bulunması Avrupa basınında

TÜRKİYE'DE BENZERİ YOK

Mağaranın turizme kazandırılması halinde bir çok kişinin burayı ziyaret edeceğini ve bu doğa harikası yeri göre şansına sahip olacağını belirten Pirinççioğlu, şöyle dedi:

“Mağara yıllardır böyle. İçindeki gölün derinliği 40 metre olarak tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yıllarda bir kaç dalgıç buraya gelerek dalış yaptı. Ancak suyun altında bir çok küçük mağara olduğu için risk alamadılar. Çünkü o mağralarda zehirli gaz olabilir. Burada ciddi anlamda bir araştırma yapılması gerekiyor. Burası hem Mardin’e hem de Diyarbakır’a yakın iki kentteki üniversitelerde görevli hocalar burada inceleme yapabilir. Bölgemizin böyle güzel değerleri kaderine terkedilmemeli. Mardin Valiliği, burayı biran önce turizme kazandırmak için çalışma başlatmalıdır.”

Derinsu Mağarası 1

Editör: HABER MERKEZİ