Nazmi Kahraman
Şimdiki gibi beyaz olmayan un çuvalları, bir zamanlar büyük buhran nedeniyle desenli üretildi.
Günümüzde beyaz olarak üretilen un çuvalları bir zamanlar özellikle desenli olarak üretilirdi. Desenler de genellikle çiçekli olurdu.
Günümüzden yaklaşık 95 yıl önce yani 1929 yılında vatandaşların kıyafet ihtiyacını karşılamak için un çuvalları çiçekli olarak üretilmeye başlandı. Renkli desenlerde, çoğunlukla çiçek motifleriyle üretilen un çuvalları giysi ve çocuk bezi olarak kullanılıyordu.
BÜYÜK BUHRAN
Dünya Ekonomik Bunalımı ya da diğer adıyla ''Büyük Buhran'' 1929'da başladı ve 1930'lu yıllar boyunca devam etti.
Dünyada yaşanmış en büyük ekonomik kriz olarak bilinen bu dönemde halk yiyecek ve giyecek bulmakta oldukça zorlanıyordu.
Un üretcileri, ''çuvallar giysi olarak kullanıldığını ögrenince'', çuvalları düz beyaz üretmek yerine çeşitli renkli motiflerle süslemeye başladı.
Unlar, bu desenli çuvallara konularak satılmaya başlandı. Unu alanlar, desenli çuvalları da elbise olarak değerlendiriyordu. Büyük Buhran süresince yaklaşık 4 milyon kadın ve çocuğun un çuvallarından yapılmış giysiler giydiği biliniyor.
İkinci dünya savaşının başlamasıyla durum değişti ve zaman içerisinde un fabrikaları çuvallarla un satmaktan vazgeçti. Böylece un çuvalları ile yapılan kıyafetlerin dönemide bitmiş oldu.
Kaynak. Vikipedia