1947 yılında Ankara'nın Kalecik ilçesinde doğan Mehmet Doğan, eğitimine Ankara Gazi Lisesi'nde başladı ve ardından Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin (SBF Basın ve Yayın Yüksekokulu) radyo-televizyon bölümünden mezun oldu.

KARİYERİ VE YAZARLIK YAŞAMI

Mehmet Doğan, 1972-1974 yıllarında Türk Tarih Kurumu Yeni Türkiye Araştırma Merkezi'nde dokümantalist olarak çalıştı. Askerlik hizmetinin ardından Dergah Yayınları'nda yayın yönetmenliği yaptı. 1977-1978 yıllarında Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nda (TRT) Genel Müdür danışmanlığı görevinde bulundu.

YAYINCILIK VE KÜLTÜREL KATKILAR

Yayıncılığa ara vererek Ankara'ya dönen Doğan, "Büyük Türkçe Sözlük"ü hazırlamaya başladı ve Türkiye Yazarlar Birliği'nin kuruluş çalışmalarını yürüttü. Ayrıca Birlik Yayınları'nı kurdu. Kültür Bakanlığı Sinema Dairesinde film yapımcılığı ve senaryo yazarlığı yaptı, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yazarlık dersleri verdi ve Birlik Medya A.Ş.'nin genel müdürlüğünü üstlendi. 1996 yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeliğine seçildi ve bu görevini 2005 yılına kadar sürdürdü.

GÜNLÜK VE HAFTALIK YAZILAR

Evli ve üç çocuk babası olan Mehmet Doğan, 1980'lerden itibaren "Yeni Devir", "Zaman", "Yörünge", "Vakit", "Akit", "Vahdet", "Karar" ve "Gerçek Hayat" gibi gazete ve dergilerde günlük ve haftalık yazılar kaleme aldı. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi'nin ilk ciltlerini yönetti ve Türk Aile Ansiklopedisi'nin üç ciltlik yayınını üstlendi.

ÖDÜLLERİ VE KÜLTÜREL FAALİYETLERİ

Mehmet Doğan, 1978'de "Türkiye Milli Kültür Vakfı Teşvik Ödülü", 1982'de "Yazarlar Birliği Dil Ödülü", 1995'te "Özbekistan Yazarlar Birliği Milletlerarası Kaşgarlı Mahmud Mükafatı", 2004'te "7. Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü" ve 2012'de "Karaman Dil Ödülü"nü kazandı. 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Edebiyat Ödülü"ne layık görüldü. 2021'de ise "Mehmet Akif İnan Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü"nü aldı.

Van'da mezarlara saldırı Van'da mezarlara saldırı

KİTAP VE BELGESEL ÇALIŞMALARI

1981'den itibaren "Büyük Türkçe Sözlük", "Okullar İçin Büyük Türkçe Sözlük", "İlk Sözlük", "Temel Büyük Türkçe Sözlük" gibi önemli sözlüklerin yanı sıra "Sanat Sözlüğü", "Ulucami", "Şairler Meydanı", "Kaybolan Şehirler", "Nureddin Topçu", "Mehmed Akif", "Yaşayan Geçmiş" ve "Mimar Sinan" gibi belgesel metinleri ve senaryoları hazırladı.

Editör: Ayşegül Yaşar