Quantinuum'un H2-1 bilgisayarı, kuantum üstünlüğünde Google'ı 100 kat geçti, enerjide 30.000 kat tasarruf sağladı.
Bilim dünyası, kuantum bilgisayarlarının potansiyelini bir kez daha gözler önüne seren bir gelişmeye tanık oldu.
Kuantum hesaplama şirketi Quantinuum, 56 kübitlik H2-1 bilgisayarıyla kuantum üstünlüğü rekorunu kırarak Google'ın Sycamore makinesinin performansını 100 kat aştı ve enerji tüketiminde 30.000 kat daha az güç harcadı.
Quantinuum'daki bilim insanları, H2-1 bilgisayarının performansını ve kullanılan kübitlerin kalitesini değerlendirmek için kapsamlı deneyler gerçekleştirdi.
Sonuçlar, 4 Haziran'da arXiv ön baskı veritabanında yayımlandı.
Bu çalışma, kuantum bilgisayarlarının pratikteki gücünü ve doğruluğunu gösteren önemli bulgular içeriyor.
PROBLEMİN ÇÖZÜLME SÜRESİ
Google, 2019 yılında Sycamore kuantum bilgisayarıyla büyük bir başarı elde ederek, klasik bir süper bilgisayarın 10.000 yılda çözeceği bir problemi 200 saniyede çözdüğünü duyurmuştu.
Ancak Quantinuum'un H2-1 bilgisayarı, doğrusal çapraz entropi kıyaslamasında (XEB) yüzde 35 oranında hatasız sonuç üreterek bu başarıyı gölgede bıraktı.
Kuantum bilgisayarlarının bu denli üstün performans göstermesinin ardında yatan sebep, kuantum mekaniğinin yasaları ve kübitler arasındaki dolanıklık sayesinde hesaplamaları paralel olarak gerçekleştirebilme yetenekleridir.
Bu, klasik bilgisayarların sırayla işlem yapma kapasitesini kat kat aşan bir performans sağlar.
Bilim insanları, kuantum bilgisayarlarının gelecekte klasik süper bilgisayarların binlerce yılda çözeceği karmaşık problemleri saniyeler içinde çözebileceğinin öngörüldüğünü ifade ederek, ''Ancak, bu noktaya ulaşmak için daha fazla kübit yerine daha güvenilir kübitler inşa etmek gerekecektir. Quantinuum'un bu alanda attığı adımlar, kuantum bilgisayarlarının hata toleranslı hale gelmesine yönelik önemli ilerlemeler sunuyor'' dedi.
Quantinuum'un baş ürün sorumlusu Ilyas Khan, ''Tamamen evrensel hata toleranslı kuantum bilgisayarlarına giden yola odaklandık. Bu hedef değişmedi, ancak son birkaç ayda kaydedilen ilerlemeler, uzun yıllar boyunca yapılan çalışma ve yatırımın bir sonucudur'' dedi.
Livesience