Koronavirüs salgınının ardından dünya, yeni bir virüs tehdidiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ölüm oranı %88’e kadar çıkabilen ve Ebola virüsüyle aynı aileden gelen Marburg virüsünün, dünya genelinde yayılma ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

Bilim insanları kekemeliğin karmaşık dünyasını araştırdı Bilim insanları kekemeliğin karmaşık dünyasını araştırdı

MARBURG VİRÜSÜ NEDİR?

Marburg virüsü, meyve yarasaları aracılığıyla insanlara bulaşan, yüksek ölüm oranına sahip bir hemorajik ateş hastalığına neden oluyor. Ruanda’da 26 vaka tespit edildi ve bu vakalardan 8’i ölümle sonuçlandı. Hastaların çoğunun başkent Kigali’deki sağlık personeli olduğu bildirildi. Virüs, doğrudan vücut sıvılarıyla temas veya yüzeylerden yayılabiliyor.

Marburg virüsü belirtileri ve yayılma riski, dünya genelinde endişe yaratıyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Marburg virüsünün belirtileri arasında şiddetli baş ağrısı, karın ağrısı, burun ve ağızdan kanama yer alıyor. Virüs, hemorajik ateşe neden olup yüksek ölüm riski taşıyor. Şu anda virüse karşı bir aşı bulunmazken, tedavi yalnızca semptomlara yönelik yapılabiliyor.

DSÖ'DEN UYARI: SALGIN RİSKİ

DSÖ, Marburg virüsünün özellikle Ruanda’da yayılma riskinin çok yüksek olduğunu açıkladı. Küresel bir salgına dönüşme ihtimali düşük olsa da, virüsün yayılma hızının izlenmesi gerektiği uyarısında bulunuldu. Almanya’da da Marburg virüsü şüphesiyle bir tren istasyonu kapatıldı.

Editör: Ayşegül Yaşar