Güney Afrika'da antik DNA analizlerinde aynı insan nüfusunun 9.000 yıl boyunca aynı mağarada aldığını belirlendi.

Oakhurst Kaya Sığınağı olarak bilinen bu arkeolojik sit, yüzyıllardır gizemini koruyan bir zaman kapsülüne benziyor. Burada yapılan kazılarda elde edilen kemiklerden alınan DNA örnekleri, şaşırtıcı bir gerçeği ortaya çıkardı: Burada yaşayan insanlar, binlerce yıl boyunca genetik olarak neredeyse aynı kalmıştı.

Dna Haberi̇çi̇

Bu bulgunun, insanın göç hareketleri ve yerleşik hayata geçiş süreçleri hakkında önemli bilgiler verdiğini ifade eden araştırmacılar, şöyle dedi:

''Afrika'nın genetik çeşitliliği açısından ne kadar zengin olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Binlerce yıl boyunca aynı yerde yaşayan insanların, kültürlerini nasıl koruduğu ve geliştirdiği sorularına cevap arayışımızı derinleştiriyor.

Buradaki insanlar günümüzde bölgede yaşayan San ve Khoekhoe halkının ataları olduğunu belirtiyor. Bu bulgu, bu toplulukların köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve binlerce yıldır aynı topraklara bağlı kaldığını gösteriyor.''

Batman'da şehr-i zor doğa, kültür ve turizm festivali Batman'da şehr-i zor doğa, kültür ve turizm festivali

Bulgularla, insanlık tarihinin en uzun süreli yerleşik yaşam örneği hakkında daha kapsamlı bir bilgiye ulaşılabileceği belirtildi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR