Yeni yılda asgari ücrete yapılacak zam, milyonlarca çalışan tarafından merakla bekleniyor. Ancak, son günlerde ortaya çıkan 'orta yol hesaplama' yöntemi tartışmalara neden oldu. 

Ağustos’ta kartlı ödeme tutarı 1,42 milyar TL Ağustos’ta kartlı ödeme tutarı 1,42 milyar TL

ARA ZAM YAPILMADI, BEKLENTİLER ARTTI

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmaması, çalışanların yeni yılda daha yüksek zam beklentisine girmesine neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memur ve emekli maaşlarının hedeflenen enflasyona göre düzenleneceğini açıklamıştı, bu da asgari ücret için benzer bir uygulama olabileceğini düşündürdü.

ORTA YOL FORMÜLÜNÜN SONUCU: YÜZDE 26

Ortaya atılan 'orta yol hesaplama' yöntemi, gerçekleşen enflasyon ile hedeflenen enflasyon oranlarının ortalamasının alınmasını içeriyor. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38, 2025 yılı için hedeflenen enflasyon oranı ise yüzde 14 olarak açıklandı. Bu iki oranın ortalamasına göre asgari ücrete yüzde 26 zam yapılması gündemde.

ASGARİ ÜCRET ŞU AN NE KADAR?

2022 ve 2023 yıllarında, asgari ücret ocak ve temmuz aylarında iki kez zamlandı. Son olarak yapılan yüzde 49 artış ile birlikte yeni asgari ücret tutarı 17 bin 2 lira olarak belirlendi.

ZAM ORANI NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret zammı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla toplanarak zam oranını kararlaştırıyor. Oylama usulüyle alınan kararlar, çoğunluğun oyuyla kabul ediliyor.

NET VE BRÜT ÜCRET NE DEMEK?

Net ücret, çalışanın eline geçen miktar iken, brüt ücret, gelir vergisi ve diğer kesintiler yapılmadan önceki tutardır. İşverenler bazen maaş tekliflerini brüt, bazen de net olarak sunabiliyor, bu da kafa karışıklığına neden olabiliyor.

Editör: Ayşegül Yaşar