Pompei’de, elde edilen yeni bulgulara göre,insanlşarın ''aşırı acı'' çekerek öldüğü belirlendi.

Pompei’deki arkeologlar, yaklaşık 2.000 yıl önce Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu hayatını kaybeden bir kadın ve bir erkeğin iskeletlerini keşfetti. Bu bulgu, antik Roma kentinden kaçmaya çalışan insanların son anlarına dair çarpıcı bir bakış açısı sunuyor.

Vezüv Yanardağı, MS 79’da patlayarak Pompei’yi yerle bir etmişti. 

20 DAKİKADA 2 BİN KİŞİ ÖLDÜ

,Skelet

Günümüz Napoli’sinin güneyinde, tatil cenneti olarak bilinen bu şehir, o dönemde yaklaşık 10.000 ila 20.000 kişiye ev sahipliği yapıyordu. 

Patlama sonrasında, sadece 20 dakika içinde yaklaşık 2.000 kişi, piroklastik akış adı verilen sıcak volkanik gaz, lav ve kül tarafından yok edildi.

Pompei Arkeoloji Parkı Müdürü Gabriel Zuchtriegel, ''İki bin yıl sonra bile, yok olan insanların acıları ve ızdıraplarıyla karşılaşıyoruz. Bu acılara hassasiyetle yaklaşmak ve doğru bir şekilde yanıt vermek bizim görevimizdir'' dedi.

''EŞYALARINI ALMAK İSERKEN ÖLMÜŞ''

Arkeologlar, 2023 yılında kazılmaya başlanan bir evin küçük bir odasında bulunan iskelet kalıntılarının, bu trajedinin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdiğin öyledi.

Bir adının, yanında altın, gümüş ve bronz paralar, bir çift altın ve inci küpeyle birlikte bir yatağın yanında yatan kadının kaçmaya çalışmadan hemen önce değerli eşyalarını geri almaya çalıştığını  kaydeden arkeologlar, yapılan analizlere göre, kadının öldüğünde 35 ila 45 yaşlarında olduğunu belirtti.

Arkeologlar, 15-20 yaşlarında bir kişinin de duvarın çökmesi sonucu ezilerek odanın başka bir köşesinde sıkışıp kaldığını ifade ederek, şöyle dedi:

Perre Antik Kent'te 40 yıl sonra sergilendiler Perre Antik Kent'te 40 yıl sonra sergilendiler

''Bir çıkış yoluna yakın duran bu genç adamın, odadan kaçmaya çalıştığı tahmin ediliyor. Ancak, bu kadın ve adamın birbirleriyle olan ilişkisi hâlâ bir sır olarak kalmakta.

Bu keşif, antik Pompei halkının felaket karşısındaki çaresizliğini ve korkusunu bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor.''

Arkeologlar, bu bulguların sadece bir arkeolojik çalışma olmadığını, aynı zamanda Pompei’de yaşanan insan acısını anlamanın bir yolu olduğunu belirtti.

Yakın gelecekte, Pompei surlarının dışında yeni kazı projeleri başlatılacağını ve bu kadim şehir hakkında daha fazla sırrın açığa çıkarılacağını söyeyen arkeologlar, ''Pompei, insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden birine tanıklık etmiş bir şehir olarak, bugün de geçmişin izlerini taşıyan sessiz bir tanık olmaya devam ediyor'' dedi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR