Çek Cumhuriyeti'nde 3.600 yıllık mücevher ve silah hazinesi bulundu

Arkeologlar, Çek Cumhuriyeti'nde yaptıkları rutin yüzey araştırması sırasında Bronz Çağı'na ait, içinde çok sayıda mücevher ve silahın bulunduğu bir hazine keşfetti. 

Prag Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, bu eşsiz keşif Prag'ın yaklaşık 56 kilometre kuzeybatısındaki Budyně nad Ohří kasabası yakınlarında bulundu.

Sekiz bilezik, iki iğne, sekiz balta ve bir mızrak ucunun bulunduğunu kaydeden araştırmacılar, metal dedektörler kullanılarak hazinenin ortaya çıkarıldığını söyledi.

Říp Bölgesi Müzesi ve Jan Evangelista Purkyně Üniversitesi'nde doçent olan ve hazinenin küratörü Martin Trefný, bu eserlerin çoğunun Orta Tunç Çağı'na özgü olduğunu ve yalnızca bir baltanın daha erken döneme, Erken Tunç Çağı'na ait olduğunu belirtti.

Mumyalı beyinlerde şaşırtıcı bir gerçek ortaya çıktı Mumyalı beyinlerde şaşırtıcı bir gerçek ortaya çıktı

Trefný, ''Baltalar alet veya silah olarak kullanılmış olabilir. Mızrak ucu da benzer bir işleve sahip olabilir.
Ayrıca, bilezikler ön kol süsleri olarak, iğneler ise giysileri tutturmak veya kadınların saçlarını şekillendirmek için kullanılmış'' dedi.

Trefný, Radio Prague International'a yaptığı açıklamada, bu hazinenin ''milyonlarca kron'' değerinde olabileceğini belirtti. (Bir milyon Çek kronu yaklaşık 42.500 dolara eşdeğerdir.)

3.500 YILLIK BULUNTULAR

Tüm eşyaların, 3.500 yıl önce Orta Avrupa'da bronz dökümcülerin ve işleyicilerin teknolojik ilerlemesine tanıklık ettiğini kaydeden Trefný, şöyle dedi:

''Hazinenin kompozisyonu ayrıca o dönemin savaşlarını, zanaat tekniklerini ve çağdaş modasını anlamaya da katkıda bulunuyor. Hazinelerin ritüel bir öneme sahip olabileceğini düşünürsek, çağdaş din hakkında da biraz bilgi verebilirler.''

Kaynak: Prag Uluslararası Radyosu, Live Science

Editör: EYYUP KAÇAR