İşçi Partisi listesinden çıkarıldıktan sonra seçimlere bağımsız aday olarak girme kararı alan Jeremy Corbyn, Selahattin Demirtaş'ın mektuplarını paylaştı.

Edirne Cezaevi'nde yaklaşık 9 yıldır tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanı Selahattin Demirtaş, İngiltere'nin yaklaşmakta olan 4 Temmuz seçimlerinde bağımsız aday olan İşçi Partisi'nin (Labour) eski lideri Jeremy Corbyn'e başarı diledi.

İşçi Partisi listesinden çıkarıldıktan sonra seçimlere bağımsız aday olarak girme kararı alan Corbyn, X hesabından paylaşımda bulundu.

Corbın

İşçi Partisi'nin (Labour) eski lideri Jeremy Corbyn

Demirtaş’ın kendisine Edirne Cezaevi’nden gönderdiği, hem Türkçe hem de İngilizce olarak kaleme alınmış mektupların fotoğraflarını paylaşarak eski HDP liderine teşekkür eden Corbyn, paylaşımında, ''Haksız yere tutuklu bulunduğun Türk cezaevinden yazdığın destek mektubu için teşekkür ederim, Selahattin Demirtaş. Özgürlük, barış ve adalet mücadelesi hem Türkiye’de hem de tüm dünyada galip gelmek zorunda'' ifadelerini kullandı.

Üzerinden 64 yıl geçti, yarın o darbenin yıldönümü Üzerinden 64 yıl geçti, yarın o darbenin yıldönümü

Demirtaş, Corbyn'e gönderdiği Türkçe ve İngilizce mektuplarında şu ifadelere yer verdi:

''Sevgili Jeremy. 4 Temmuızda yapılacak seçimlerde hepinize başarılar diliyor, İngiltere'deki dostlarımızın da sizi tüm güçleriyle destekleyeceklerine inanıyorum. Özgür zamanlarda görüşmek dileğiyle. Selam ve sevgilerimle.''

Demirtaş, HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun 6 Ekim 2014’te Twitter (şimdiki adıyla X) üzerinden yaptığı sokağa çıkma çağrısıyla yoğunlaşan ve kamuoyunda ''Kobani olayları'' olarak bilinen protesto eylemlerini ve silahlı çatışmaları azmettirmekle suçlanıyor. 

Dönemin diğer HDP eş başkanı Figen Yüksekdağ ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de yargılandığı ve sıkça "Kobani davası" olarak anılan davada, geçtiğimiz Mayıs ayında alınan bir kararla Demirtaş'a "devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım" suçundan 20 yıl, "suç işlemeye tahrik" suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Toplamda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.

Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan beri tutuklu bulunuyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Demirtaş’ın ve diğer eski eş başkan Yüksekdağ’ın "hak ihlaline" uğradığına hükmetmiş ve Türk hükümetini, eş başkanları serbest bırakmaya çağırmıştı.

KAYNAK: tr.euronews.com

Editör: EYYUP KAÇAR