Bilim insanları, bazı dini kitaplarda yer alan ve hikayelerde anlatılan dev insanların gerçek olup olmadığını araştırdı.

Bazı insanlar her zaman akranlarından çok daha üstün olmuştur. Ancak, bu geçmişte de günümüzde de var olmaktadır.

Binlerce yıl boyunca, Yunan mitolojisinin kikloplarından İncil'in Goliath'ına kadar devler hakkında hikayeler anlatıldı.

Peki bu devler sadece efsane mi, yoksa gerçek mi? Günümüzde, dev insanlar gerçekten var oldu mu?

DÜNYANIN EN ZUN İNSANI

Guinness Dünya Rekorları'na göre, kayıtlardaki en uzun insan olan Robert Wadlow, 1940'ta 22 yaşındayken ölmeden önce 2,72 metre (8 fit 11 inç) boyundaydı.

61 sağlıkçı yemekten zehirlendi 61 sağlıkçı yemekten zehirlendi

Wadlow, yaklaşık 1,75 metre (5 fit 9 inç) olan ortalama ABD erkek boyunun çok üzerindeydi ve hatta Goliath'ın İncil'deki tanımlarının bazı yorumlarından bile daha uzundu. 

Ancak Wadlow'un boyunun ardında büyülü bir neden yoktu; onun büyümesi, hipofiz bezindeki büyüme hormonu seviyelerinin aşırı yüksek olmasından kaynaklanıyordu.

DEVASA BOYUN TIBBİ NEDENLERİ

Londra Queen Mary Üniversitesi Endokrinoloji Profesörü Márta Korbonits, ''Dev hastaların çoğunda büyüme hormonu sorunu var'' diyor.

Çoğu zaman, bu yüksek seviyelere iyi huylu bir tümörün neden olduğunu kaydeden bilim insanları, günümüzde doktorların bu tümörü çıkararak ve ilaç kullanarak büyümeyi durdurabildiklerini söyledi.

Korbonits, bazı insanlar ise bilinen bir tıbbi durum olmadan aşırı uzun olabildiklerini ifade ederek, dünyanın en uzun adamlarından biri olan ve 2,36 metre boyunda olan Bao Xishun'un, bu tür bir duruma sahip olduğunu ve bu durumun muhtemelen bir dizi genetik varyanttan kaynaklandığını söyledi.

TARİHTEKİ DEV İNSANLAR

Aşırı uzun boylu insanların muhtemelen her zaman var olduklarını kaydeden bilim insanları, bilinen en eski devlik vakasının, yaklaşık 1,87 metre boyundaki eski bir Mısır firavununa ait olduğunu kaydetti.

Bilim insanları, yaklaşık 29.000 yıl önce yaşamış olan Gravettian kültürünün mamut avcıları arasında da olağanüstü yükseklikte erkekler olduğunu belirtti.

BESLENME VE GENETİK FAKTÖRLER

Beslenmenin, yaşamın erken dönemlerinde önemli bir rol oynadığını kaydeden bilim insanları, Erken Üst Paleolitik avcıların, düşük nüfus yoğunluğu ve av hayvanlarının bolluğu sayesinde iyi fiziksel duruma sahip olduklarını ve bunun da onların ortalama popülasyondan çok daha uzun olmalarına yol açtığını  bildirdi.

''DEV İNSANLAR VAR OLDU''

''Gerçek hayatta dev insanlar gerçekten var olmuştur ve olmaya devam etmektedir'' diyen bilim insanları, devasalığın, mitolojik nedenlerden çok tıbbi ve genetik sebeplerle açıklanabildiğini ifade etti.

Bilim insanları, ''İnsanlık tarihi boyunca, dev insanlara rastlamamız şaşırtıcı değildir. Gelecekte de bu tür örneklere rastlanabilir Ancak modern tıbbın ilerlemeleri sayesinde bu tür durumlar daha iyi yönetilebilmektedir'' dedi.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR