Diyarbakır 1950'lerde bir Yeşilçam filminin tamamına sahne odu.

Diyarbakır'ın sinemadaki gizli kahramanı olarak adlandırılan Hüseyin Peyda, 1951 yılında ikinci filmi olan ''Mezarımı Taştan Oyun''u Diyarbakır'da çekti. Filmin bazı sahnelerinde çekimlerin yapıldığı surlar ve Meryam Ana Kilisesi de yer alıyor.

FİLMİN KONUSU

Film 1

Fotoğraflar: antolojidiyarbakır

Senaryosunu yazdığı, yönetmenliğini Atıf Yılmaz ile birlikte yaptığı ve başrolünü oynadığı filmde, içkiye düşkün bir gencin hayatını anlatan Peyda, o dönemde ülke genelinde büyük ilgi görmüştü. 

Siyah beyaz görüntülerle beyaz perdeye yansıyan bu çarpıcı hikaye, Diyarbakır'ın sinemasal potansiyelini de gözler önüne sermişti.

ÇİĞKÖFTE VE LAHMACUNU TANITAN KİŞİ

Huzey Ğeyda

Diyarbakır'da yetişen Şanlıurfa doğumlu Hüseyin Peyda, sadece Türk sinemasının değil, aynı zamanda İstanbul'un lezzet dünyasının da unutulmaz isimlerinden biri.

Akrabalarının o tarihlerde sinemaya bakış açısı nedeniyle soyadını kullanmasına izin vermemesi nedeniyle Örmen olan soyadını kullanmayan Peyda'nın, sinema dünyasındaki başarısının yanı sıra önemli mirası da İstanbul'a getirdiği lezzetler. İstanbul'a geldikten kısa süre sonra Sirkeci'de açtığı lokantalarda sunduğu çiğköfte ve lahmacun, kısa sürede büyük beğeni toplamıştı. Peyda, böylece hem sinema hem de gastronomi dünyasında iz bırakan ender isimlerden biri oldu.

ÜNİVERSİTEDEN SİNEMAYA

Hüseyin Peyda

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Hindoloji ve Felsefe bölümlerinde okumaya başlayan Peyda, ''sinemada kendime istikbal görüyorum'' diyerek okulu bırakıp sinemaya atılmıştı. 

Diyarbakır'da DEM Partili belediyenin kararına tepki Diyarbakır'da DEM Partili belediyenin kararına tepki

Oynadığı, senaryosunu yazdığı ve yönettiği filmlerle kısa sürede tanınan ve ünlenen sanatçı, Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olarak anılıyor.

Diyarbakır'dan İstanbul'a uzanan yaşam öyküsü, hem sinemanın hem de gastronominin kesişme noktasında unutulmaz bir hikaye olarak yerini koruyor.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye mevkiinde (günümüzde ilçe olan) 1919 yılında düyaya gelen ve 1946 yılında İstanbul'a giden Peyda, 30 Temmuz 1990 (71 yaşında) yılında yaşamını yitirdi ve İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

KAYNAK: Ali Hikmet İnce

Editör: EYYUP KAÇAR