Diyarbakır’da, 73 yıl sonra Emniyet’e verilerek imara açılan ve kentin en değerli arazisi olarak bilinen alan için mahkeme yürütmeye durdurma kararı verdi. 

Diyarbakır’da halk buluşmaları sürüyor Diyarbakır’da halk buluşmaları sürüyor

Emniyete Verilen Park Alani Icin Yurutmeyi Durdurma Karari

“KAYYIM, 73 YIL SONRA İMARA AÇTI”

Diyarbakır’ın Sur dışına çıktığı 1950’den beri imara açılmayan ve “Park ve plansız alan” statüsünde bulunan Kolordu Komutanlığı yanındaki yaklaşık 18 bin metrekare arazi için kayyım geçen yıl imar değişikliğini yaparak imara açtı.

“DEĞERLİ ARAZİ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE VERİLDİ”

Şahısa ait olan ve kentin en değerli arazisi olarak değerlendirilen alan, daha sonra Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne, “Resmi kurum ve ağaçlandırılacak alan” olarak verildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Emniyete verilen alanın pilanını emniyet binası yapımı için değiştirdi. 

3C8526Ef Cbf2 4344 A400 894D42094B64.Jpg

“PLAN DEĞİŞİKLİĞİ ODA TARAFINDAN MAHKEMEYE TAŞINDI”

Bu değişiklik üzerine TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi, imar değişikliğine karşı Diyarbakır 2. İdare Mahkemesinde yürütmenin durdurulması davası açtı. 

EMNİYET, “EK HİZMET BİNASI İÇİN UYGUN” DEDİ

Emniyet Genel Müdürlüğünce mahkemeye gönderilen yazıda, Diyarbakır’da, geçmiş yıllarda emniyet binalarına dönük bombaları saldırıları hatırlatıldı ve Müdürlük, kentteki TEM Şube Müdürlüğü yerleşkesinin “uygun lokasyon içerisinde bulunmadığını” belirtildi. Genel müdürlük yazısında, söz konusu alanın emniyet müdürlüğü ek binası için uygun olduğu ifade edildi. 

8Cb02B33 2E5F 4Ceb Be5C 4Ed88F683A8F.jpgMAHKEME, YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ

Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi, Şehir Planlamacıları Odası Diyarbakır Şubesini haklı bulunarak, 14 Haziran’da “yürütmenin durdurulmasına” kararı,verdi. Kararda bilirkişi raporuna işaret edilerek, hazırlanan imar planında 17 bin 810,54 metrekare açık ve yeşil alanın eksildiği tespitine yer verildi.

Mahkemenin oy birliğiyle aldığı kararda, planın “şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı” belirtildi. Kararda, planda “hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı” ifade edilerek, dava konusu plan değişiklikleri uyarınca yapılacak uygulamaların telafisi güç veya imkansız zararlara sebebiyet verebileceği vurgulandı.

Editör: Ferit Aslan