Diyarbakır Dicle Üniversitesi bünyesinde bulunan Maden Mühendisliği Fakültesi, 2017 yılından beri öğrenci alamıyor. Bu bölüme olan taleplerin düşüklüğünden kaynaklanan durum, özellikle Diyarbakır’da son yıllarda artış gösteren firmaları zorluyor.

Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yapay Zeka Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Saraç Özerdem, bir çok firmanın kendilerine başvurarak, bu bölümü tercih edecek öğrencilere burs ve iş vermeyi taahhüt ettiğini söyledi.

Mermer Ocağı

Yedi yıldan bu yana yeterli talep olmadığı için Maden Mühendisliği Bölümü’ne öğrenci alamadıklarını belirten Özerdem, şöyle dedi:

“2017 yılında beri Maden Mühendisliği bölümüne öğrenci alamıyoruz. Bunu alamıyor olmamızın nedeni de Türkiye’de genel anlamda aslında Maden Mühendisliğine öğrenci taleplerinin düşük olması. Durum böyle olunca YÖK’ün almış olduğu kararla bizim bölüme şu anda öğrenci alınmıyor. Ama bizim bölgemiz maden bölgesi. Madencilerden sürekli talep gelmekte. Bu yıl tekrardan ciddi bir şekilde dosyamızı hazırlayarak Maden Mühendisliği Bölümü’ne öğrenci almak için başvuruda bulunacağız. Madencilerden çok talep var. Her toplantımızda dile getiriyorlar. Görüşmelerde; ‘Eğer öğrenci alırsanız, alacağınız her öğrenciye burs vermeye hazırız ve iş garantisi de hazır’ diyorlar. Dolayısıyla biz bunları döküm haline getirip onların taahhütlerini de ekleyerek YÖK’e göndermeyi planlıyoruz.”

Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin birçok ilinde son yıllarda mermer ve diğer madencilik sektörlerinde yoğun bir hareketlilik var. Bir çok firma, başta Çin olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine ihracat yapıyor.