Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki madenlerle ilgili Atatürk yaklaşık 90 yıl önceki kehanette bulunmuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, sanayi ve ekonomik kalkınmaya verdiği önemi bir kez daha gözler önüne seren çarpıcı bir detay ortaya çıktı. 1938'de hayata gözlerini yuman Atatürk, bir yıl önce, 1937 yılında Ergani'ye gelerek bakır madenlerini ziyaret ederek, doğal kaynağın ülke için taşıdığı değeri vurgulamıştı.

BİNLERCE YILLIK MİRAS

Atatürk Maden Ergani̇-1

Ergani bakır madenlerinin tarihi, Neolitik Çağ'a kadar uzanıyor. Yapılan kazılarda bakırın süs eşyası olarak kullanıldığına dair bulgular, bu bölgenin bakır işlemeciliğindeki köklü geçmişini kanıtlıyor. 

Yaklaşık 8000 yıldır kesintisiz olarak işletilen bu madenlerin, Türkiye'nin en eski ve en önemli ekonomik kaynaklarından biri olma özelliğine sahip olduğu ve tarihte ülke ekonomisi için ciddi bir mali kaynak yarattığı belirtiliyor.

ERGANİ KEHANETİ

Atatürk Cumhurbaşkani Ergani̇ Bakir

Atatürk'ün Ergani'deki ziyaretinde yaptığı; ''Ergani bakır madeninin işlemeye başlamasının ülkeye önemli bir yarar getireceği inancındayız'' sözleri, bugün bile büyük bir önem taşıyor. 

Atatürk'ün bu öngörüsü, Ergani bakır madenlerinin ülke ekonomisine yaptığı katkıları bir kez daha doğrulanmış oldu.

ULUSLARARASI BOYUTU

Ergani̇ Maden Bakir

Ergani bakır madenlerinin sadece Türkiye için değil, dünya için de önemli bir stratejik nokta olduğu çeşitli kaynaklarda şöyle ifade ediliyor:

''Geçmişte Osmanlı Devleti döneminde Almanya ile yapılan işbirliğiyle başlayan bu süreç, Cumhuriyetin ilanından sonra da devam etti. Çeşitli uluslararası konsorsiyumlar tarafından işletilen madenler, Türkiye ve Almanya'nın ortak yatırımlarıyla daha da büyüdü.''

KAYNAKLAR: https://whoisataturk.com/ Ahmet Uçmaz, Mehmet Sami Zümrüt