Domuz böbreği nakli yapılan ilk kişi, çığır açan prosedürden sadece iki ay sonra hayatını kaybetti. 

Weymouth, Massachusetts'ten 62 yaşındaki Rick Slayman'ın, 16 Mart'ta Massachusetts General Hospital'da dört saatlik öncü bir ameliyatın parçası olarak vücuduna genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreği yerleştirildi.

Slayman'da son dönem böbrek hastalığı vardı ve daha önce insan böbrek nakli yapılmıştı, ancak birkaç yıl sonra başarısızlık belirtileri görüldü. 

DENEYSEL DOMUZ BÖBREĞİ NAKLİ

Slayman'in diyalize yeniden başlaması ve ciddi komplikasyonlar yaşaması nedeniyle doktorları deneysel domuz böbreği naklini önerdi. 

CNN'in haberine göre, doktorlar domuz böbreğinin yıllar boyunca dayanabileceğini umuyordu, ancak daha önce böyle bir nakil yapılmadığından bunun ne kadar işe yarayacağı konusunda belirsizlik vardı. 

Slayman ameliyatından birkaç hafta sonra hayatını kaybetti ancak sağlık ekibi, nakil işleminin Slayman'ın ölümüyle ilgili olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi. 

Hastane 11 Mayıs Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ''Mass General nakil ekibi, Bay Rick Slayman'ın ani vefatından dolayı derin üzüntü duymaktadır. Bunun yakın zamandaki nakil sonucu olduğuna dair hiçbir göstergemiz yok.'' derken, Slayman'ın ölüm nedeni hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi.

''HER GÜN 17 KİŞİ ÖLÜYOR''

Mart 2024 itibarıyla 100.000'den fazla Amerikalı organ nakli için bekleme listesinde yer alıyor ve bunların 89.000'i böbrek gerektiriyor. 

Her gün bu listelerdeki 17 kişi ölüyor.insan donörlerinden elde edilen mevcut organ sıkıntısına potansiyel olarak çözüm bulmanın umut verici yeni bir yolu olarak görülüyor.

Slayman'ın prosedüründen önce bilim adamları, ameliyatların konseptinin kanıtı olarak yalnızca beyin ölümü gerçekleşen organ donörlerinde deneysel domuz böbrek nakli gerçekleştiriyorlardı. Ancak o zamandan bu yana, yaşayan başka bir hastaya, domuz böbreğinin yanı sıra kalp pompası da takılan 54 yaşındaki bir hastaya bu aşı yapıldı.

Herhangi bir türde domuz organı alan ilk kişi, 2022'de dünyanın ilk domuz kalbi nakli yapılan Maryland'li bir adamdı. Adam, muhtemelen inflamatuar bir tepkiyi tetikleyen bir domuz virüsüyle enfekte olmasının bir sonucu olarak, ameliyattan kısa bir süre sonra öldü.  

GEN TEKNOLOJİSİ KULLANILDI

Slayman vakasında bilim insanları, donör domuzun genlerini değiştirmek için CRISPR gen düzenleme teknolojisini kullandı; insan bağışıklık sisteminin böbreğe saldırmasına neden olabilecek genleri çıkarıp, nakil reddini önlemeye yardımcı olabilecek genleri ekledi.

Hasta aynı zamanda organ reddini önlemeye yardımcı olmak için eş zamanlı olarak antikor bazlı tedaviler ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da aldı. 

Böbreğin kendisi, nakli daha önce maymunlarda başarıyla test eden eGenesis adlı bir şirketten geldi. Bu deneylerde  maymunlar ameliyattan sonra ortalama 176 gün, yani neredeyse altı ay yaşadı.

Hastaneden yapılan açıklamada Slayman'ın ailesi, son birkaç haftasını onunla geçirdiği için minnettar olduklarını söyledi. 

Live Sience