Bilim insanları, atmosferden binlerce yıldır karbon toplayan dünyanın en eski termit tepeciklerini keşfetti.
Livesience'de yer alan araştırmaya göre, Stellenbosch Üniversitesi'nden Michele Francis ve ekibi, Güney Afrika'nın Namaqualand bölgesinde bulunan termit tepelerinin yaşını radyokarbon tarihleme yöntemiyle belirledi.
Tepelerin bazılarının 34.000 yıl öncesine kadar uzandığı ortaya çıktı. Bu, Avrupa'daki mağara resimlerinden ve son buzul çağından bile daha eski bir tarihe işaret ediyor.
KARBONN DEPOSU TERMİK TEPELER
Francis, Güney biçerdöver termitlerinin (Microhodotermes viator), bu tepeciklerin sakinleri olduğunu ifade ederek, ''Günlük yiyeceklerini ararken topladıkları odun parçalarını yuvalarına getirerek, yıllar içinde bu organik maddeleri biriktiriyorlar. Bu süreç, tepeciklerde karbon açısından zengin rezervuarlar oluşturuyor'' dedi.
Francis ve ekibi, termit tepelerinin kimyasal analizini yaparak atmosferik karbonu nasıl topladıklarını inceledi.
Termitlerin, organik maddeleri yuvalarına taşıyarak toprağı bozdukları ve suyun sızmasını kolaylaştırdıklarını ifade eden Francis, şöyle dedi:
''Topraktaki mikroplar, bu karbonu kalsiyum karbonata dönüştürüyor. Şiddetli yağmurlar sırasında ise, kalsiyum karbonat atmosferdeki karbondioksitle reaksiyona girerek karbonik asit oluşturuyor ve bu süreç, karbonun uzun süreli depolanmasını sağlıyor.''
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜCADELESİNDE YENİ İPUÇLARI
Francis tepeciklerin incelenmesi, doğanın kendi karbon tutma süreçlerini kullanarak iklim değişikliğiyle nasıl mücadele edebileceğine dair önemli bilgiler sunduğunu kaydederek, bu sürecin yeni karbonu yüzeyin yaklaşık 1 metre altına kilitlediğini ve uzun süreli depolama sağladığını söyledi.
Namaqualand'da bulunan bu antik yapıların, geçmişi aydınlatmanın yanı sıra gelecek için de hayati ipuçları sunduğunu belirten Francis, ''Bu tepecikler, iklim, çevre ve yaşam arasındaki hassas etkileşimi gösteren birer hatırlatıcı olarak duruyor. Bu keşf, ayaklarımızın altında saklı inanılmaz tarihi gözler önüne seriyor. Bu yapıların sırlarını açığa çıkarmak iklim değişikliğiyle mücadelede kritik öneme sahip'' dedi.