Son yıllarda artan estetik operasyonlarında ilk sırayı burun ameliyatları alıyor.

Yüzün en çıkık yeri, bir başka deyişle odak noktası olan burnun daha iyi görünmesi için pek çok kişi estetik uygulamalara başvuruyor. 

Kimi burnunun şeklini değiştirmek, kimi işlevselliğini artırmak, kimi de daha önceki burun ameliyatı sonrası gelişen problemden kurtulmak için doktorun kapısını çalıyor.

Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Muammer Melih Şahin, burun estetiği ameliyatları ve merak edilenler hakkında bilgi verdi.

B U R U N

BURUN ESTETİĞİ

Burun şeklindeki istenmeyen kusurları düzeltmek ya da burun fonksiyonlarını iyileştirmek için yapılan ilk cerrahi müdahalenin ''Primer Rinoplasti'' olarak adlandırıldığını ifade eden Şahin, ''Ameliyat burun kemiklerinin kırılması, kıkırdakların yeniden şekillendirilmesi ve yumuşak dokuların düzeltilmesi gibi teknikler kullanılarak gerçekleştirilir'' dedi.

Doç. Şahin, rinoplasti sonrası iyileşme sürecinin kişiden kişiye değişse de genellikle ilk birkaç hafta içinde belirgin bir iyileşme gözlemlendiğini söyledi.

Revizyon rinopIastinin de daha önce yapılan bir burun estetiğinde ortaya çıkan estetik veya işlevsel problemleri düzeltmek için yapılan ikinci cerrahi müdahale olduğunu belirten Şahin, bu tür revizyonların genellikle ilk rinoplastinin istenilen sonucu vermemesi, asimetri, nefes alma güçlüğü gibi sorunlarla ilişkili olduğunbu ifade etti.

BURUN ESTETİĞİYLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

Burun Esteti̇ği̇

Doç Şahin, büyük küçük her cerrahi operasyonun kendi içinde riskler barındırdığını, tüm ameliyatlarda olduğu gibi estetik operasyon öncesi de kişi bunun ciddi bir karar olduğunu aklında tutarak hareket etmesi, süreci önemsemeli ve ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrahın tavsiyelerine harfiyen uyması gerektiğini anlatarak, şöyle devam etti:

''Genel anestezi altında yapılan burun estetiği ameliyatları ortalama 4 saat sürer ve operasyon sonrası ilk gün yüze soğuk uygulama yapılır. Hasta çoğunlukla bir gece yatış sonrası taburcu edilir. Ameliyattan 2-3 gün sonra gelişen ödem ve morluk sonraki günlerde yerini hızlı bir iyileşmeye bırakır. Ameliyat sonrası hastanın mutlaka uyması gereken kurallar ise şunlardır: 

1. Ameliyat sonrası, burun çok iyi korunmalı, darbe alması önlenmeli, tehlikeli aktivitelerden ve spordan iki hafta kadar uzak durulmalıdır.

2. İlk bir hafta aşırı yüz mimiklerinden ve gülmekten kaçınılmalıdır.

3. Ameliyat bölgesi güneşe maruz bırakılmamalıdır.

4. Ameliyat sonrası alkolden ve sigaradan uzak durulmalıdır.

Tüketimi tütün kadar zararlı: Tansiyon ve kan şekerini yükseltiyor Tüketimi tütün kadar zararlı: Tansiyon ve kan şekerini yükseltiyor

5. Sağlıklı beslenilmeli ve mutlaka baş yüksekte olacak şekilde dinlenilmelidir.

6. Ameliyattan sonraki 6 hafta boyunca gözlük kullanılmamalı, sonrasında ise hafif çerçeveli olanlar tercih edilmelidir.''

(BÜLTEN)

Editör: EYYUP KAÇAR