Fransa'da bir mağaranın derinliklerinde, yaklaşık 14.000 yıl öncesine ait, gerçekçilikle işlenmiş bir bizon figürü keşfedildi. 

Mısır'da Ramses'in kılıcı, kışla ve inek mezarları bulundu Mısır'da Ramses'in kılıcı, kışla ve inek mezarları bulundu

Arkeologlar, Fransa St Remèze bölgesindeki Abri de la Madeleine Sığınağı’nda 14 bin yıl öncesine ait bir Ren geyiği boynuzundan yapılmış böcek ısırığını yalayan bir bizon heykeli buldu. 

Sadece 10,5 santimetre olan bizon heykelciğinin Avrupa’da 23.000 ile 14.000 yıl önce gelişen bir Paleolitik toplum olan Magdalenian kültürünün yetenek ve sanatkârlığını kanıtlayan bir eser olarak öne çıktığı belirtildi.

Heykelciğin küçük olmasına rağmen hayvanın vücudundaki tüylerin incelikle oyulması ve başındaki boynuzların titizlikle işlenmesi, bu figüre olağanüstü bir gerçeklik kattığını ifade eden arkeologlar, eserin atfedildiği Magdalenian kültürünün, mağara resimleri ve taş ile kemikten yapılan gravürler gibi ayrıntılı sanat eserleriyle tanındığını kaydetti.

''Magdalenian kültürünün insanları, sadece sanat eserleriyle değil, aynı zamanda büyük av hayvanlarını, özellikle atları ve bizonları avlama konusundaki ustalıklarıyla da biliniyorlardı'' diyen arkeologlar, eserin Les Eyzies'deki Ulusal Tarih Öncesi Müzesi'nde sergilendiğini belirtti.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR