Kültür&Sanat

Göbeklitepe'nin sırları çözülüyor mu?

Dünya en eski tapınaklarından b iri olan Göbeklitepe'nin, sırrı çözülüyor mu?

Abone Ol


Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, dünyanın en eski tapınaklarından biri olarak kabul ediliyor. Avcı-toplayıcıların yaklaşık 12.000 yıl önce inşa ettiği bu anıtsal yapılar, insanlık tarihinin başlangıcı hakkındaki anlayışımızı kökten değiştiriyor. 

Dikilitaşlar üzerindeki karmaşık semboller ve tasvirler, o dönemki insanların inanç sistemleri ve yaşam biçimleri hakkında önemli ipuçları sunuyor.

TAŞ TEPELERDE YENİ KEŞİFLER

Göbeklitepe'nin çevresindeki Taş Tepeler olarak adlandırılan bölgede yapılan kazılarda, benzer özelliklere sahip birçok yerleşim yeri ortaya çıkarıldı. 

Karahantepe'de bulunan sırtında leopar taşıyan insan heykeli ve Sayburç'ta bulunan kafatasları, o dönemki insanların dini ritüelleri hakkında çarpıcı bilgiler sunuyor. 

Özellikle kafataslarının sergilenmesi, gökyüzü defni gibi ritüellerin o dönemde yaygın olduğu düşünülüyor.

GÖBEKLİTEPE KÜLTÜRÜ VE İNSANLIK TARİHİ

Araştırmacılar, Göbeklitepe kültürünün, tarım öncesi toplulukların karmaşık sosyal yapıları ve sanatsal yetenekleri olduğunu gösterdiğini ifade ederek, bu keşiflerin, hiyerarşik toplulukların ve organize dinin, insanların tarıma geçmesiyle ortaya çıktığı yönündeki geleneksel görüşleri sorguladığını söyledi.

Göbeklitepe, insanlık tarihinin daha erken dönemlerinde karmaşık toplumsal yapıların oluştuğunu kanıtladığını belirten araştırmacılar, Göbeklitepe'nin halen gizemini korumaya devam ettiğini kaydetti.


.