Bilim insanları, bu devasa buz kütlesinin geri dönüşü olmayan bir kırılma noktasına doğru hızla ilerlediğini ve bu noktanın sanıldığından çok daha yakın olduğunu açıkladı. Sadece 2 santigrat derece daha ısınma, bu devasa buz tabakasının çökmesine ve deniz seviyelerinin 7 metre yükselmesine neden olabileceği bildirildi.
SAATTE 33 MİLYON TON B UZ KAYBEDİLİYOR
Deniz seviyesinin yükselmesinin dünya üzerindeki kıyı şeridinde yaşayan milyarlarca insan için felaket anlamına geldiğini anlatan bilim insanları şunları kaydetti:
''Grönland'ın buz tabakası, her saat 33 milyon ton buz kaybediyor. Bu hızla devam ederse, gelecek yüzyılın başında geri dönülmez bir noktaya ulaşılır.
Grönland buz tabakasının erimesi, deniz seviyelerinde 7 metreye varan bir yükselişe neden olabilir. Bu, kıyı şehirlerinin sular altında kalması ve milyonlarca insanın yerinden olması anlamına geliyor. Grönland ve Antarktika buz tabakaları, Dünya'nın tatlı su rezervlerinin yüzde 70'inden fazlasını oluşturuyor. Bu buzulların erimesi, tatlı su kaynaklarının azalmasına ve su kıtlığına yol açabilir.
Buzulların erimesi, deniz yaşamından kara yaşamına kadar birçok ekosistemi olumsuz etkileyecek. Kutup ayıları, penguenler ve diğer birçok hayvan türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
Buzulların erimesi, gezegenin ısı dengesini bozarak iklim değişikliğini hızlandıracak. Bu da daha sık ve şiddetli hava olayları, kuraklık ve orman yangınları anlamına geliyor.''
KIRILMA NOKTASI NE ZAMAN
Bilim insanları, Grönland buz tabakasının kırılma noktasına ne zaman ulaşacağını tahmin etmek için karmaşık iklim modelleri kullanıldığını ifade ederek, kırışma noktasının yüzyılın başında yaşanabileceğini ve b unun da sanayi öncesi seviyelerin sadece 3,4 santigrat derece üzerinde bir ısınma anlamına geldiğini bildirdi.
Grönland'ın buz tabakasını kurtarmak için acil önlemler alınması gerektiği uyarısında bulunan bilim insanları, ''Karbon emisyonlarının azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş ve ormansızlaşmanın durdurulması gibi adımlar, bu felaketi önlemek için hayati önem taşıyor'' dedi.