Bilim insanları, Neandertaller ve modern insanların aşk hikayesinin İran'da yaşandığını belirledi.
Bilim insanları, insanlık tarihinin en büyük gizemlerinden birine ışık tutarak çarpıcı bir keşfe imza attı.
Livesience'de yer alan yeni bir bilimsel araştırmaya göre, Neandertaller ve modern insanlar, yaklaşık 80 bin yıl önce İran'ın Zagros Dağları'nda bir araya gelerek melezleşti. Bu bulgunun, insan evriminin karmaşık ve beklenmedik yönlerini bir kez daha gözler önüne serdiği bildirildi.
''Genetik çalışmaların, Neandertaller ve modern insanların DNA'larında ortak genler taşıdığını uzun süredir gösteriyordu'' diyen bilim insanları, ancak bu karşılaşmaların nerede ve ne zaman gerçekleştiğinin, bilim dünyasının en merak ettiği sorulardan biri olduğunu ve bu sorunun cevabının, ekolojik bir model sayesinde bulunduğunu açıkladı.
İRAN İNSANLIĞIN BEŞİĞİ Mİ?
Araştırmacılar, Zagros Dağları'nın, hem modern insanların daha sıcak iklimleri tercih eden yaşam tarzına, hem de Neandertallerin daha soğuk iklimlere uyum sağlamış özelliklerine uygun bir geçiş bölgesi olduğunu belirterek, bunun da, iki türün bu bölgede karşılaşma olasılığını oldukça artırdığını kaydetti.
Bu bulgunun, insanlık tarihine dair birçok yeni soru getirdiğini ifade eden araştırmacılar, ''Neandertaller ve modern insanlar arasında nasıl bir etkileşim olmuş olabilir? Bu karşılaşmalar, her iki türün evrimini nasıl etkilemiş olabilir? Bu soruların cevapları, insanlığın kökenleri hakkında bildiklerimizi kökten değiştirebilir'' dedi.
KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN BİRÇOK SIR
Araştırmacılar, Zagros Dağları'nda yapılan arkeolojik çalışmaların henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve bu bölgede yapılacak daha kapsamlı araştırmaların, Neandertaller ve modern insanlar arasındaki ilişki hakkında daha fazla bilgi edinilmesini sağlayacağını söyleyerek, ''belki de bu dağlarda, insanlık tarihinin kayıp halkalarını bulmamızı sağlayacak ipuçları gizlidir'' dedi.