2025 Ocak ayında emekli maaşlarına yapılacak zam oranı, yıl sonuna kadar açıklanacak enflasyon verileri ile belirlenecek. Şu ana kadar iki aylık enflasyon farkı açıklandı, kalan verilerle birlikte kesin rakam belli olacak.

EMEKLİ ZAMMI ENFLASYON VERİLERİYLE ŞEKİLLENİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Temmuz ayında enflasyon yüzde 3,32, Ağustos ayında yüzde 2,47 olarak gerçekleşti. İlk iki veriyle birlikte yüzde 5,77 oranında enflasyon farkı oluştu. Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ait verilerle zam oranı netleşecek.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNLERİ

Merkez Bankası'nın tahminlerine göre yıl sonu enflasyon oranı yüzde 38 olarak öngörülüyor. Bu tahmin doğrultusunda, Ocak ayında emeklilere yapılacak zam oranı yaklaşık yüzde 10,65 olarak hesaplanabilir. Ancak piyasanın beklentilerine göre enflasyon oranı yüzde 43,31 seviyesine ulaşabilir ve zam oranı yüzde 14,89’a çıkabilir.

EMEKLİ MAAŞLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Emekli maaş zamları her yıl Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon oranlarına göre belirleniyor. Yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranı, emeklilerin Ocak zammında belirleyici olacak.

BES-AR’dan açlık sınırı açıklaması BES-AR’dan açlık sınırı açıklaması

Emekli̇, Bayram

OCAK ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından Ocak 2025 başında SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları için zam oranı netleşecek. Resmi açıklamalar için ise bakanlıkların duyurusu bekleniyor.

Editör: Ayşegül Yaşar