Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Narin Güran cinayetinin soruşturulması sırasındaki yayın yasaklarını Meclis gündemine taşıdı.

Tanrıkulu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yanıtlanmak üzere Meclise verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Diyarbakır’ın Bağlar İlçesine bağlı Tavşantepe Mahallesinde yaşayan 8 yaşındaki Narin Güran 21 Ağustos 2024 tarihinde kaybolmuş ve 19 gün boyunca bulunamamıştır. Ailesinin anlatımlarına göre Narin, Kur’an kursuna gitmek için evden ayrılmış ve kurstan döndükten sonra kendisinden bir daha haber alınamamıştır. Narin’i bulmak için arama çalışmaları başlatılmış ve bölgeye birçok arama kurtarma ekibi sevk edilmiştir. Ancak 19 gün boyunca Narin hiçbir şekilde bulunamamıştır. Aradan geçen onca zamandan sonra bir ihbar sonucu 8 yaşındaki Narin'in cansız bedeni 08.09.2024 tarihinde Eğertutmaz Deresi'nde bir çuval içinde bulunmuştur.

Narin Güran ile ilgili yürütülen soruşturma sürerken, soruşturma kapsamında resmi merciler, soruşturmanın güvenliğine zarar vereceği ve cinayetin aydınlatılmasını engelleyebileceği düşüncesiyle dosya hakkında 30.08.2024 tarihinde yayın yasağı getirilmiş ve gizlilik kararı verilmiştir.  Ancak bu gizlilik kararı sonrasında, bir takım şüpheli ifadeleri hatta adli rapor bilgileri belli yerlere, belli medya kuruluşlarına sızdırılmıştır. 

Narin Güran dosyası ile ilgili olarak gizlilik kararı ve yayın yasağının uygulanıp uygulanmadığına dair kamuoyunda bazı endişeler ve iddialar bulunmaktadır. Bu iddiaların doğruluğu ve ihlallerin boyutlarının belirlenmesi, adalet sisteminin şeffaflığı ve güvenilirliği açısından büyük önem taşımaktadır.”

‘Yayın yasağının ihlal edildiğine dair herhangi bir rapor veya iddia mevcut mudur?’

Dicle Elektrik’ten Batman’a 5.7 Milyar TL Yatırım! Dicle Elektrik’ten Batman’a 5.7 Milyar TL Yatırım!

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun TBMM’ye sunduğu soru önergesinde Adalet Bakanı Tunç’a yönelttiği sorular ise şöyle:

“1.Narin Güran soruşturması kapsamında gerek emniyette gerek Savcılıkta yürütülen sorgulamalara ilişkin sorgu tutanaklarının, ifade işlemlerinin tamamlanmasından kısa bir süre sonra basın kuruluşları tarafından kamuoyuna aktarılmasının izahı ve gerekçesi nedir?

2.Bu süreçlerle ilgili bir inceleme ya da soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa, hangi sonuçlara ulaşılmıştır?

3.Soruşturmanın gizliliğinin ihlali ile ilgili hakkında işlem yapılan kamu görevlileri kimlerdir?

4.Narin Güran dosyasına ilişkin uygulanan yayın yasağının ihlal edildiğine dair herhangi bir rapor veya iddia mevcut mudur?

 5.  Mevcut ise, bahse konu ihlallerin nasıl gerçekleşmiştir? Bu ihlaller karşısında  yetkililerin hangi önlemleri almıştır?

6.Gizlilik kararı ve yayın yasağının ihlali durumunda, bu ihlallerin adalet süreci üzerindeki etkileri nelerdir?

7.İhlallerin neden olduğu olumsuz sonuçlar hakkında bir değerlendirme yapılmış mıdır?

8.Gelecekte benzer ihlallerin yaşanmaması için alınan veya planlanan önlemler nelerdir?

9.Gizlilik ve yayın yasaklarının ihlallerine karşı mevcut denetim ve kontrol mekanizmaları  işleyiş prosedürü nasıl yürütülmektedir?”

Editör: Nazmi Kahraman