Cep telefonları üzerinden skuter kiralama, kafe ve restoranların menülerini görüntüleme gibi amaçlarla kullanılan karekod ile ilgili uzmanlar uyarıda bulundu.

Akıllı telefonların vazgeçilmezi haline gelen QR kodlar, dolandırıcıların yeni hedefinde! Kafe ve restoran menülerini görüntülemekten otobüs saatlerini öğrenmeye kadar birçok alanda kullanılan QR kodlar, yanlış ellerde büyük tehlikelere yol açabiliyor. Siber güvenlik uzmanları, bu kodların arkasındaki gizli tehditlere dikkat çekiyor.

QR KODLAR NEDEN TEHLİKELİ?

Kare

Siber güvenlik uzmanları, kare kod ile ilgili uyarılarını şöyle sıraladı:

Sahte Kodlar: Dolandırıcılar, gerçek QR kodlarının üzerine kendi oluşturdukları zararlı kodları yapıştırarak, sizi yanıltıcı sitelere yönlendirebiliyor.

Kişisel Veri Hırsızlığı: Okuttuğunuz bir QR kod, telefonunuza zararlı yazılımlar yükleyebilir ve bankacılık bilgileriniz gibi hassas verilerinize ulaşabilir.

Uzaktan Erişim: Bazı QR kodları, telefonunuzun kontrolünü ele geçirerek tüm verilerinize erişim sağlayabilir.

Kapalı Hat Açma Dolandırıcılığı: Yurtdışı hatların açılması vaadiyle sunulan QR kodlar, telefonunuzu kötü amaçlı yazılımlarla doldurabilir.

NASIL KORUNABİLİRİZ?

Fiziksel Kontrol: QR kodu okutmadan önce, üzerine başka bir kod yapıştırılıp yapıştırılmadığını kontrol edin.

Diyarbakır'da depremde 60 kişinin öldüğü Yoldaş Apartman'da son dakka Diyarbakır'da depremde 60 kişinin öldüğü Yoldaş Apartman'da son dakka

Güvenilir Kaynaklar: Sadece güvendiğiniz kurumların QR kodlarını okutun.

Güncel Güvenlik Yazılımları: Telefonunuzda güncel antivirüs ve güvenlik yazılımları bulundurun.

Şüphelendiğinizde İletişime Geçin: Eğer bir QR koddan şüpheleniyorsanız, ilgili kurumla iletişime geçin.
Uzmanların Uyarısı:

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, ''QR kodlar hayatımıza kolaylık sağlarken, aynı zamanda büyük riskler de taşıyor. Dolandırıcılar, bu teknolojiyi suiistimal ederek insanların güvenliğini tehdit ediyor. Vatandaşlarımızın bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor'' dedi.

''FİZİKİ KONTROLÜ MUTLAKA YAPIN!''

Vatandaşları sanal tuzak hakkında uyaran Demircan, mutlaka fiziki kontrol yapılması gerektiğini söyledi.

Vatandaşların okutmak istedikleri barkodu mutlaka elleriyle kontrol etmelerini öneren Demircan, şöyle devam etti:

''Barkodun üzerine herhangi bir şekilde ekstra bir barkod yapıştırılıp, yapıştırılmadığını mutlaka kontrol edin. Yani fiziki kontrolü mutlaka yapın. 

Bunun dışında yine eğer şüphelenirlerse barkodun doğruluğundan, barkodu okutmak istedikleri kurumla da iletişime geçiyor olabilirler. 

Genel olarak dolandırıcı, çok kaliteli bir kağıda kendi barkodunu basıp o ürünün üzerine kendi barkodunu yapıştırarak sanki firmanın barkoduymuş gibi davranıyor. Burada hafifçe tırnağımızla kontrol ettiğimiz zaman bile aslında onun üzerinde bir barkod olduğunu tespit edebiliyoruz.''

(DUVAR)

Editör: EYYUP KAÇAR