James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST) kozmolojiyi bozup bozmadığı tartışılıyor.

JWST'nin (James Webb Uzay Teleskobu) faaliyete geçmesinden kısa süre sonra gökbilimciler, evrenin erken dönemlerinde, yaşlarına göre çok büyük ve parlak galaksiler keşfettiklerini duyurdu. Ancak bu keşiflerin, ''Büyük Patlama'' anlayışını sarsmaktan çok, kozmolojiye dair bilgileri derinleştirdiği bildirildi.

BÜYÜK PATLAMA VE KOZMOLOJİ

Büyük Patlama teorisinin, evrenin başlangıcını ve bugünkü haline nasıl geldiğini anlatan kapsamlı bir model olduğunu kaydeden bilim insanları, şöyle dedi:

''20. yüzyılın başlarından bu yana yapılan gözlemlerle desteklenen buteori, uzak galaksilerin ışık kayması, kozmik mikrodalga arka plan radyasyonu ve galaksilerin evrimi gibi birçok kozmolojik olayı açıklar.

Teori, galaksilerin tam olarak ne zaman ve nerede oluşacağını söylemese de, belirli bir yaşta evrende ne kadar küçük, orta ve büyük galaksi olması gerektiği konusunda olasılıklar sunar. Ancak JWST'ye kadar, galaktik evrimin en erken evrelerine dair doğrudan gözlemlerimiz sınırlıydı.''

YENİ BİR KOZMOLOJİK PERSPEKTİF

Bilim insanları, ''Büyük Patlama'' teorisinin yanlış olabileceği ihtimalinin her zaman olduğunu ifade ederek, ancak JWST'nin yaptığı gözlemlerin, teorinin temel prensiplerini değiştirmek yerine, evrenin erken dönemlerine dair detayları zenginleştirdiğini söyledi.

''Belki de büyük kara delikler bu galaksilerin oluşumunda rol oynadı veya süpernova geri bildirimi gibi mekanizmalar bu erken galaksilerin daha fazla yıldıza sahip olmasına neden oldu'' diyen bilim insanları, JWST'nin evrenin sırlarını çözmeye devam edeceğini söyledi.

Live Sience

Editör: NAZMİ KAHRAMAN