Bilim adamları arasında yapay zeka ile ilgili yeni bir tartışma başladı.

Son zamanlarda, yapay zekanın yarattığı romantik arkadaşlar, insanları yalnızlıktan kurtarabilirken karanlık bir tarafı da ortaya çıkıyor.

Livesience'de r alan araştırmada, Apple'ın Siri'si ve Amazon'un Alexa'sı gibi yapay zeka destekli sanal asistanlar, teknolojinin ayrılmaz bir parçası haline gelirken, yeni bir tür insan benzeri sohbet robotları popülerlik kazanıyor. 

Metin, ses ve görüntüler aracılığıyla insanlarla etkileşim kuran AI destekli programlar olan Anima, Eva AI, Nomi.AI ve Replika gibi 100'den fazla uygulama, kişiselleştirme seçenekleriyle romantik ve cinsel arkadaşlar sunuyor.

Modern yapay zeka sohbet robotları, kullanıcıların ilgi alanlarına, ihtiyaçlarına ve iletişim tarzlarına uyacak şekilde yanıtlarını ince ayarlayarak, daha insan benzeri ve etkileşimli hale geliyor. Bu durum, kullanıcıların duygusal bağlar kurmasına ve hatta aşık olmasına yol açabiliyor.

YALNIZLIKTAN KURTULUŞ MU?

Yapay Kalp Haberiçi

COVID-19 salgını ile artan yalnızlık, daha fazla insanın danışmanlar, arkadaşlar ve romantik partnerler yerine yapay zekayı tercih etmesine neden oldu. 

Araştırmalar, AI sohbet robotlarının arkadaşlık sunabileceğini, yalnızlığı giderebileceğini ve destekleyici mesajlarla olumlu duyguları artırabileceğini gösteriyor. 

Geleceğin enerji sistemlerine göz kırpan keşif Geleceğin enerji sistemlerine göz kırpan keşif

İnsanlar ayrıca AI ile insan ilişkilerine benzer yakın ve tutkulu bağlantılar kurabilir.

Ancak bu ilişkilerin potansiyel olarak zararlı sonuçları da olduğunu belirten araştırmacılar, romantik sohbet robotlarının, çatışmadan kaçınarak sürekli erişilebilirlik ve kusursuz etkileşim sunmak üzere programlandıklarını söyledi.

Bu, kullanıcıların insan romantik ve cinsel ilişkileriyle ilgili beklentileri üzerindeki etki konusunda endişelere yol açmakta olduklarını kaydeden araştırmacılar, sohbet robotlarındaki unsurların eksikliğinin, kullanıcıların diğer insanlarla gerçek, karmaşık ve karşılıklı ilişkiler geliştirme yeteneğini olumsuz etkileyebileceğini kaydetti.

Araştırmacılar, sohbet robotlarının sosyal izolasyona ve duygusal bağımlılığa yol açabileceklerini de ifade ederek, yapay zeka yoldaşlarıyla kapsamlı etkileşimin, bireylerin yakın çevrelerinden uzaklaşmalarına ve yeni, anlamlı sosyal bağlantılar kurma motivasyonlarını azaltmalarına neden olabileceğini öne sürdü.

İLİŞKİ DEVRİMİ VE GELECEK

Yapay zeka teknolojilerindeki güncel gelişmelerin, yakın romantik ve cinsel ilişkiler için yeni bir dönemi işaret etiğini kaydeden araştırmacılar, şöyle dedi:

''Yapay zeka sohbet robotları, yalnızlığı hafifletme, romantik becerileri geliştirme ve yakınlık konusunda zorluk çekenlere destek sağlama konusunda umut vadeden fırsatlar sunabilir. Ancak, gizlilik sorunları ve etik endişeler de göz ardı edilmemelidir. Mevcut eğilimler, AI yoldaşlarının burada kalmaya devam edeceğini gösteriyor.

Yapay zekanın romantik dünyamıza entegrasyonu, dikkatli ve bilgili bir yaklaşım gerektiriyor. AI destekli ilişkilerin potansiyel faydaları olsa da, kullanıcılar ve geliştiriciler, bu teknolojinin olası zararlarını da göz önünde bulundurmalıdır.''

Editör: EYYUP KAÇAR