James Webb Teleskobu, Göz Küresi Gezegeni'nin yaşam için elverişli olabileceğini ortaya koydu

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Dünya'dan 50 ışık yılı uzaklıkta bulunan LHS 1140 b adlı dış gezegenin, sıvı su barındırma potansiyeline sahip "göz küresi" gezegeni olabileceğini keşfetti. Bu buluş, gezegenin yaşanabilir olabileceğine işaret ediyor.

YENİ BİR YAŞAM UMUDU

Bilim insanları, gezegenin, başlangıçta yoğun bir su, metan ve amonyak karışımıyla dönen bir ''mini Neptün'' olduğunun düşünüldüğünü belirterek, ''gezegen  düşündüğünden daha buzlu ve ıslak. Bu da, gezegenin yaşamı destekleyebileceği anlamına geliyor'' dedi.

Montreal Üniversitesi'nde astrofizikçi Charles Cadieux, yeni keşifle ilgili şunları kaydetti:

''Şu anda bilinen tüm ılıman dış gezegenler arasında, LHS-1140b, Güneş Sistemimizin ötesindeki bir yabancı dünyanın yüzeyinde sıvı suyu dolaylı olarak doğrulamak için en iyi şansımız olabilir. Bu, potansiyel olarak yaşanabilir dış gezegenler arayışında önemli bir dönüm noktası olacaktır''

DÜNYADAN BÜYÜK

Gözlüksüz sanal gerçeklik geliyor! Gözlüksüz sanal gerçeklik geliyor!

Bilim insanların, gezegenin Dünya'dan 50 ışık yılı uzaklıkta ve yaklaşık 1,73 kat daha geniş ve kütlesinin 5,6 katı olduğunu belirtti.

Gezegenin ana yıldızına gelgitsel olarak kilitlendiğini ifade eden bilim insanları, ''Yani aynı hızda döner ve yıldızının yörüngesinde dönerken 2.500 mil (4.000 kilometre) genişliğindeki 'gözünü' kozmik ateşe sabitler. Gezegenin yörüngesi, bir yılı 25 Dünya gününden biraz daha az sürer'' dedi.

GEZEGENİN SICAKLIĞI

Araştırmacılar, gezegenin büyük bir kısmının donmuş halde olmasına rağmen, ''iris'' tarafının yüzeyinde sıcaklığın 20 santigrat dereceye kadar ulaşabileceğini söyleyerek, donmuş dünyada deniz yaşamı için yaşanabilir bir havuz oluşturabilecek kadar sıcak olabileceğini belirtti.

Montreal Üniversitesi'nde fizikçi René Doyon, ''Ilıman bir gezegende Dünya benzeri bir atmosfer tespit etmek Webb'in yeteneklerini sınırlarına kadar zorluyor. Bu mümkün; sadece çok fazla gözlem süresine ihtiyacımız var. Azot açısından zengin bir atmosfere dair mevcut ipucu daha fazla veriyle onaylanmayı bekliyor. Gezegenin bir atmosfere sahip olduğunu doğrulamak için en az bir yıl daha gözleme ihtiyacımız var ve karbondioksiti tespit etmek için muhtemelen iki veya üç yıl daha'' dedi.

Livesience
 

Editör: EYYUP KAÇAR